TV: Brystvorter forbudt: Her går forfatter i flæsket på Facebook

Facebook diskuterede i dag censur med den danske forfatter Peter Øvig Knudsen

Forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen sidder her ved siden af  Thomas Myrup Kristensen fra Facebook. Til højre for dem står Martin Ruby, politisk ansvarlig for Google i Danmark. (Foto: Kim Vangkilde)
Forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen sidder her ved siden af Thomas Myrup Kristensen fra Facebook. Til højre for dem står Martin Ruby, politisk ansvarlig for Google i Danmark. (Foto: Kim Vangkilde)

To af de stridende parter, Facebook og Google, mødte i dag op til et historisk møde i Europa-Huset i København for at diskutere internetgiganternes udøvelse af censur i en åben høring.

Samfund TV: Facebook afslører: Sådan censurerer vi i Danmark

Udgangspunktet var egentligt it-virksomheden Apples censur af den danske forfatter Peter Øvig Knudsens bog 'Hippie'. I bogen var der 47 fotografier af ældre dato, som viser bare bryster og kønsdele, og bogen nåede kun at være til salg i få dage, før den blev fjernet fra Apples iBookstore.

- Vi har at gøre med et amerikansk firma, der faktisk er temmelig umuligt at samarbejde med forretningsmæssigt, siger Peter Øvig Knudsen.

Risiko for selvcensur
Han har brugt et sekscifret beløb på at udvikle en særlig digital udgave af sin bog Hippie til Apple iPad, som netop var kommet til Danmark på tidspunktet for bogens udgivelse.

Produktet var derfor skræddersyet til Apple, men forfatteren havde ikke mulighed for at komme i dialog med Apple, som er stort set umulige at komme i kontakt med.

- Man kan ikke spørge dem, om hvis vi udvikler det her produkt, vil i så sælge den? Det eneste, man kan gøre, er at lave produktet færdigt, sende det ind til Appstore, og så får man et ja eller et nej. Får man et nej er der ingen appel-muligheder, sagde Peter Øvig Knudsen.

- Den største risiko, der er ved det, er, at vi begynder at lægge en selvcensur ned over os selv, siger han.

Apple vil ikke diskutere
Det er EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V) og Christel Schaldemose (S) samt Europabevægelsen, der står bag høringen om censur på internettet. Han har tidligere været i dialog mod Apple, og har ved samme lejlighed inviteret Apple til dagens høring. Men Apple ønskede tilsyneladende ikke at indgå i en dialog som Facebook og Google.

Ud over Apple har Facebook også været efter Peter Øvig Knudsen i forbindelse med hippie-bogen. Det skete efter Morten Løkkegaard tog Peter Øvig Knudsens sag om censur op i EU-parlamentets kulturudvalg.

- Den nyhed blev jeg meget glad for, at han nu var gået ind i sagen på ytringsfrihedens side, og jeg illustrerede den nyhed med et link til familieprogrammet Go’ Aften Danmark på TV2. Der viste de nogle af billederne fra min bog. Næste dag var det opslag forsvundet. Der var et brev fra Facebook om, at jeg havde overtrådt deres regler. Det er ikke kun linket, der blev fjernet. De tog det hele, siger Peter Øvig Knudsen.

Deaktiveret efter bare bryster
Tre dage senere kunne han ikke komme ind på sin Facebook-væg, og det skyldtes tilsyneladende et halvt år gammelt nøgenbillede på hans væg.

- Her havde de fundet Karen med Kjolen, som jeg kalder det. Jeg blev lukket ude i 24 timer, og i de 24 timer kunne jeg så fjerne alt på min Facebook-side, som kunne være anstødeligt. Det var en lidt svær dag, jeg havde der, siger forfatteren, der dog valgte at rette sig ind efter Facebooks regler.

FORBUDT PÅ FACEBOOK: Karen i Kjolen. Billedet er taget i et tog på vej til Thy. Billedet var for meget for både Apple og Facebook, som ville have det censureret. (Foto: Gregers Nielsen)
FORBUDT PÅ FACEBOOK: Karen i Kjolen. Billedet er taget i et tog på vej til Thy. Billedet var for meget for både Apple og Facebook, som ville have det censureret. (Foto: Gregers Nielsen)

- Facebook skrev også til mig, at hvis ikke jeg gjorde, som de sagde, så ville jeg blive permanent deaktiveret. Det betyder, at jeg ikke kan være på Facebook længere. Jeg synes også 'deaktiveret', lyder som noget fra George Orwells bog 1984, men det kan jo være en uheldig oversættelse, siger han.

Peter Øvig Knudsen mener, at Facebook er hykleriske. Han påpeger, at der findes grupper på Facebook, med billeder af bagdele fra pornomodeller, som blot har en g-streng på. Alligevel må han ikke selv vise billeder fra en bog med 40 år gamle billeder af nøgne hippier.

IKKE FORBUDT PÅ FACEBOOK: Facebook censurer ikke, så længe kvinderne har en lille g-streng på, mener Peter Øvig Knudsen. Her ses et eksempel fra en af facebooks utallige grupper om emnet. (Foto: Screendump)
IKKE FORBUDT PÅ FACEBOOK: Facebook censurer ikke, så længe kvinderne har en lille g-streng på, mener Peter Øvig Knudsen. Her ses et eksempel fra en af facebooks utallige grupper om emnet. (Foto: Screendump)

Facebook ikke perfekt
Thomas Myrup Kristensen, der er Head of Policy hos Facebooks nordiske del, indledte med fortælle, at Facebook blandt andet har tre millioner brugere i Danmark, men også har over en milliard brugere på verdensplan. Derfor skal der være regler, som så vidt muligt passer på alle.

- Vi er her for at diskutere, men vi er her også for at tage feedback og ideer med hjem, siger Thomas Myrup Kristensen.

Han understregede, at Facebooks regler ikke var perfekte, og at man gerne tog imod gode forslag til, hvordan de kunne forbedres, så bøger om dansk kulturarv ikke bliver censureret.

- Vi prøver at implementere en regel uden at vi har en form for kulturel bias, og siger, at nogen typer nøgenhed er okay, mens andre ikke er det. Der er andre steder i verden, hvor de ser på det her vidt forskelligt.

- Vi forsøger at lave en regel som er implementerbart i et miljø med to milliarder brugere. Det er selvfølgelig det, som vi skal afbalancere, siger Thomas Myrup Kristensen.

1 af 2 
2 af 2 Forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen sidder her ved siden af Thomas Myrup Kristensen fra Facebook. Til højre for dem står Martin Ruby, politisk ansvarlig for Google i Danmark. (Foto: Kim Vangkilde)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere