Medie: Julian Assange kan frit rejse til USA

USA har ikke rejst tiltale mod WikiLeaks-grundlæggeren, som ifølge amerikansk avis næppe vil blive anholdt

USA har endnu ikke rejst tiltale mod Julian Assange. (Foto: AP)
USA har endnu ikke rejst tiltale mod Julian Assange. (Foto: AP)

Den amerikanske anklagemyndighed har endnu ikke rejst en formel tiltale mod Julian Assange, erfarer Washington Post.

Dermed kan den eftersøgte aktivist, som var med til at grundlægge whistleblower-netværket WikiLeaks, frit rejse til USA, hævdes det.

Den amerikanske avis citerer anonyme kilder for at sige, at der ikke er indleveret tiltale hverken officielt eller uofficielt.

- Der er intet sket indtil videre, siger en juridisk embedsmand med kendskab til sagen til Washington Post.

- Hvis Assange kommer til USA i dag, bliver han ikke anholdt. Men jeg kan ikke forudse, hvad der kommer til at ske, måske bliver han det om seks måneder, lyder det.

WikiLeaks-stifteren har i årevis gemt sig for USA, der beskylder ham for spionage og for at have afsløret statshemmeligheder.

Assange søgte 19. juni sidste år tilflugt på Ecuadors ambassade i London, hvor han stadig opholder sig, efter at en britisk domstol beordrede ham udleveret til Sverige på grund af beskyldninger om seksuelle overgreb mod to svenske kvinder.

Hos WikiLeaks forholder man sig skeptisk over for oplysningerne fra Washington Post.

- Vi er skeptiske overfor denne nyhed, indtil vi får en åben, officiel og formel bekræftelse på, at den amerikanske regering ikke vil retsforfølge WikiLeaks, siger Kristinn Hrafnsson, der er talskvinde for organisationen, til avisen.

- Det er åbenlyst, at man kan lave et anklageskrift meget hurtigt, tilføjer han.

Julian Assange nægter at rejse til Sverige, fordi han frygter, at svenskerne vil udlevere ham til retsforfølgelse i USA for have offentliggjort tusindvis af fortrolige dokumenter via whistleblower-netværket WikiLeaks.

Han risikerer dødsstraf.

De britiske myndigheder har nægtet Assange sikker rejse ud af landet: Hvis han træder uden for ambassadens grund, bliver han anholdt. Ecuadors ambassade er under konstant politibevogtning.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere