Åbent brev til Bødskov: Lad Armen blive i Danmark

Kammerater samt forældre på 10-årige Armen Krijestoracs skole er for alvor gået ind i kampen for at få Armen til at blive i Danmark

Lærere og elever fra 10-årige Armens klasse kæmper for at den 10-årige dreng og hans familie kan blive i Danmark. (Foto: Jens Dresling/ BASIC CPH)
Lærere og elever fra 10-årige Armens klasse kæmper for at den 10-årige dreng og hans familie kan blive i Danmark. (Foto: Jens Dresling/ BASIC CPH)

10-årige Armen Krijestorac fra Havdrup ved Roskilde skal sammen med sin familie udvises til Serbien den 25. november, hvis det står til de danske myndigheder.

Armen, hans to-årige lillebror Ajdin samt deres mor og far har ikke fået forlænget deres humanitære opholdstilladelse i Danmark, hvor forældrene har boet de seneste 14 år - og hvor både Armen og Ajdin er født og opvokset.

Grunden er, at faderen i familien - serbiskfødte Harris Krijestorac, som får medicin mod sclerose samt en psykisk lidelse, nu kan få den medicin han behøver, i Serbien. Derfor har de danske myndigheder skønnet, at familien sagtens kan starte forfra på et nyt liv i et land, som de ingen tilknytning har til.

Se også: Født og opvokset i Danmark: Smides ud om ti dageSe også: Demonstration mod udvisning: Forældre i tårer

- Det er den direkte vej til fattigdom. Min mand har ingen familie i Serbien. Han kan ikke tåle hårdt arbejde på grund af sclerosen, og jeg vil være en ulovlig borger, der ikke engang kan komme til lægen, fordi jeg er statsløs og ikke har nogle personlige papirer, siger moderen Litit Djaladian til Ekstra Bladet, og hun fortsætter:

- Harris og jeg har begge været på flugt i det meste af vores liv. Det troede vi ikke skulle overgå vores børn. Jeg kan slet ikke forstå, at man ikke tager hensyn til dem.

Det kan flere af forældrene til børnene i Armens klasse heller ikke forstå. Og de giver ikke op uden kamp. Forleden arrangerede de en demonstration i Havdrup, hvor de samlede underskrifter ind imod udvisningen. Nu sender de via medierne et åbent brev til justitsminister Morten Bødskov.

- Vi vil gøre alt for, at denne sag ikke bliver glemt, siger Christa Rosenkilde, der sidder i forældrerådet i Armens klasse, til Ekstra Bladet.

Her er brevet i sin fulde længde:
Kære Morten Bødskov.

Vi går i 3.B på Havdrup skole, og da vi har arbejdet meget med vores berømte danske forfatter H.C. Andersen, vil vi derfor starte dette brev med at henvise til et godt gammelt dansk digt af samme forfatter:

' I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går.

Du danske sprog, du er min moders stemme, så sødt velsignet du mit hjerte når.

Du danske, friske strand, hvor oldtids kæmpegrave står mellem æblegård og humlehave.

Dig elsker jeg! - Dig elsker jeg! Danmark, mit fædreland!'

Vores klassekammerat og gode ven Armen Krijestorac er som i sangen, født i Danmark – han har hjemme i Danmark – han taler kun det danske sprog.

Dumme voksen-regler
Danmark er hans fædreland, for ifølge Politikens store nye NU DANSK ordbog, står der 'Citat: Fædreland – det land som man er født og opvokset i = hjemland, fødeland'. Armen er altså dansk. Han er ikke født i Serbien - han har ikke hjemme i Serbien, og han taler ikke det serbiske sprog.

I 3.B lærer vi bl.a. at holde sammen, støtte hinanden, hjælpe samt løse konflikter, og vi er faktisk rigtig gode til det.

Men Morten, hvorfor skal vi lære alt dette, når jeres dumme 'voksne-regler' om udvisning ødelægger det hele? Vi holder af hinanden i 3.B, og vores kammeratskab inkluderer også Armen Krijestorac. Vi skal være sammen, lære sammen, lege sammen, spille fodbold sammen, le og fjolle sammen, kort sagt; Vi gør hver dag dét, som alle børn har ret til og burde gøre og vi vil gøre det sammen – ALLE SAMMEN.

Der tales om barnets tarv og børnekonventionen. Hvad med Armens tarv? Hvad med vores tarv som venner og klassekammerater? Hvordan skal vi som børn kunne stole på jer voksne, når I fortæller os, at man skal behandle andre mennesker ordenligt, man skal respektere hinanden og være gode ved hinanden? I overholder det jo ikke selv, når I vælger at sende vores klassekammerat og hans familie ud af landet?

Lyt til os
Husk på 'Små hjerter kan også føle store ting', som Grisling fra Peter Plys siger. Vi i 3.B føler, at I voksne glemmer at lytte til os børn og I holder ikke jeres ord. For i vores land skal I sikre, at vi børn har det godt. Armen har det godt, sammen med os i 3.B, men det ødelægger I på mandag d. 25/11 2013.

I bliver nødt til at lytte til os. Armen og hans familie skal blive i Danmark. Armen skal blive i Havdrup, og han skal forsætte i 3.B sammen med os, sine venner - hvor han hører til, hvor han er tryg. Han er en del af os. For i Danmark er Armen født, her har han hjemme, Danmark er hans fædreland.

Kære Morten - Hjælp os med at skrive et nyt eventyr. Et eventyr der starter med: 'Der var engang en rigtig god ven, som hed Armen. Han stod for at skulle rejse ud i den grusomme verden, som han ikke kendte, men heldigvis blev han i sidste øjeblik reddet fra denne forfærdelige rejse.

Lad os sammen skrive det eventyr, hvor de 'onde regler' bliver overvundet af det gode og slutningen ender lykkeligt. Et eventyr hvor moralen skal være 'Alle kan lave fejl, men hvis vi følger vores hjerte, behandler hinanden ordenligt og gør det rigtige, så skal det nok blive godt' . Er det ikke det livet handler om? Er det ikke sådan, I gerne vil have, at vi børn opfører os? Vores hjerter siger 'ARMEN SKAL BLIVE I DANMARK'.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere