Krav på valgdagen: Ledige skal have det bedre

Skru ned for sanktioner og op for uddannelse, siger politikere i byer med flest arbejdsløse

(Foto: Miriam Dalsgaard)
(Foto: Miriam Dalsgaard)

Læs hele historien her

Sæt flere arbejdsløse på skolebænken og hold op med at straffe dem.

Sådan lyder det fra et flertal af byrådskandidaterne, der er opstillet i de10 danske kommuner, hvor arbejdsløsheden er højest. Det viser en måling, som Avisen.dk har lavet.

71 procent af lokalpolitikerne i de ledighedsramte kommuner fremhæver uddannelse som nøglen til at knække ledighedskurven. Samtidig mener 41 procent, at der skal skrues ned for de sanktioner, som rammer arbejdsløse, hvis de glemmer et møde eller afviser aktivering.

Ishøj topper listen med over 10 procent arbejdsløse. Mange er ufaglærte, og derfor er uddannelse den eneste vej frem, siger borgmester Ole Bjørstorp (S).

Tjek kortet: Så arbejdsløs er din kommune

- Hos os handler debatten ikke så meget om, hvor de ufaglærte skal komme i job. For arbejdspladserne findes ikke. De skal først på igennem et uddannelsesforløb. Og det kan vi hjælpe dem med, siger han.

Konservativ: Gulerod frem for pisk
347 har medvirket i undersøgelsen, som Avisen.dk har udsendt til 700 kandidater fra alle de landspolitiske partier.

Læs også: 45 år - og for gammel til et nyt job

Her peger flest kommunalpolitikere - uafhægigt af deres partifarve - på, at ledige skal have mere uddannelse, hvis kommunen skal have held til at sænke arbejdsløsheden, mens aktivering, virksomhedspraktik, jobrotation og støtte til erhvervslivet får mindre opbakning.

På minus-listen peger flest kandidater på de sanktioner, som bruges til at presse ledige, hvis de for eksempel glemmer et møde på jobcentret eller siger nej til aktivering.

I Guldborgsund Kommune på Lolland-Falster har 5,6 procent af de arbejdsparate borgere ikke noget at rive i.

Læs også: Nedbrudt af jobkursus: Jeg gik grædende hjem

Det konservative byrådsmedlem Bent Jørgensen er én af de kandidater, der i undersøgelsen har erklæret sig som modstander af sanktioner.

- Jeg vil ikke afvise, at det for nogen kan være nødvendigt at presse lidt ekstra på ved hjælp af sanktioner. Men grundlæggende kommer man længst med motivation, siger Bent Jørgensen, der har siddet i byrådet i 27 år.

I andet kvartal i år er over hver fjerde jobklare kontanthjælpsmodtager i Guldborgsund løbet ind i en 'dummebøde' på jobcentret, viser tal fra Jobindsats.dk.

Skrappe regler efter nyår
Efter nytår træder nye regler i kraft, som vil skærpe brugen af sanktioner over for arbejdsløse på kontanthjælp yderligere.

Den udsigt er Bent Jørgensen ikke begejstret for.

- Man skal ikke udelukkende fokusere på sanktioner. Det hjælper ikke noget, at vi sender en negativ borger ud på en arbejdsplads, så går der jo 14 dage, før han står nede på jobcentret igen, siger han.

Regeringen har siden sin tiltrædelse i 2011 skabt større fokus på uddannelse af ledige.

Læs også: Svage ledige er pumpet med medicin

Men ifølge hovedforbundet LO, som repræsenterer de fleste ufaglærte og faglærte løndmodtagere, er der stadig stor afstand mellem den landspolitiske dagsorden og den praktiske virkelighed ude på kommunernes jobcentre.

- Vi ligger stadig og slæber rundt på et uddannelsesfjendsk beskæftigelsessystem. Derfor er det meget positivt, at kandidaterne kan se, at det er en fornuftig vej at gå, siger forbundssekretær Ejner K. Holst.

Både brugen af uddannelse og sanktioner indgår i den reform af beskæftigelsessystemet, som regeringen ventes at tage hul på til næste år.

Læs også: Jørgen på 61 år har skrevet 2.114 angøsninger

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere