Malala hylder de anonyme helte i takketale

Pakistanske Malala Yousafzai modtager EU-Parlamentets menneskerettighedspris med en appel til at hjælpe til

(FOTO:AP)
(FOTO:AP)

Det er en stålsat og skarp Malala Yousafzai, der onsdag modtager Sakharov-prisen for Tankefrihed 2013 i Europaparlamentet i Strasbourg.

- Jeg vil gerne dedikere denne prestigefyldte pris til de anonyme helte i Pakistan og i hele verden, som kæmper for grundlæggende menneskerettigheder.

- Jeg håber, at Europaparlamentet vil kigge ud over Europas grænser til lande, hvor folk stadig frarøves deres grundlæggende rettigheder. Hvor tankefrihed og ytringsfrihed højst er noget, man kan håbe på, siger 16-årige Malala Yousafzai i sin takketale.

Den pakistanske skolepige, blogger og aktivist har fået tildelt prisen for sin oplysningsindsats og kamp for pigers ret til at gå i skole.

De danske EU-parlamentarikere står i kø for at prise den unge pige og hendes kamp.

- Hvis Europaparlamentet overhovedet skal uddele priser, så må det være på sin plads at give Sakharov-prisen til Malala, som insisterer på retten til at være et selvstændigt individ, på retten til at være menneske, siger parlamentariker Jens Rohde (V).

- Malala Yousafzai er ikke bare en modig pige. Hun er selve symbolet på kampen mod de mørke kræfter. Hun giver lys i mørket for de mange, som lever med trusler om vold og undertrykkelse, medstemmer Morten Messerschmidt (DF).

Også Christel Schaldemose (S) er imponeret af den unge piges kamp.

- Hun er en inspiration for alle, der kæmper for en mere retfærdig verden. En unik lille pige med et enormt stort mod. Selv i en alder af 46 år tvivler jeg på, at jeg kunne udvise samme mod som hende, siger Schaldemose.

Som kun 11-årig blev den pakistanske skolepige i 2009 kendt for sin anonyme blog fra Swat-dalen i Pakistan, hvor Taliban-regimet forbød piger at gå i skole.

Her bloggede hun om livet under det strenge regime og kvinders ret til uddannelse.

I oktober 2012 blev hun på vej hjem fra skole skudt i hovedet af en Taliban-sympatisør, hvorefter hun blev fløjet til Storbritannien for at blive opereret.

I dag bor Malala Yousafzai i Birmingham i Storbritannien, hvor hun også går i skole.

Sakharov-prisen for Tankefrihed er EU-Parlamentets menneskerettighedspris. Ved overrækkelsen, der markerer 25-året for prisens uddeling, har EU-Parlamentet desuden inviteret en lang række af de tidligere modtagere.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere