Greenpeace-Anne Mie på vej til friheden

Den første aktivist fra Arctic Sunrise er løsladt af russerne efter gigantisk kaution - dansk styrmand følger snart efter

Anne Mier Roer Jensen ses her i en russisk retsbygning i Murmansk, hvor aktivisterne først sad tilbageholdt.(Foto: Greenpeace/Igor Podgorny)
Anne Mier Roer Jensen ses her i en russisk retsbygning i Murmansk, hvor aktivisterne først sad tilbageholdt.(Foto: Greenpeace/Igor Podgorny)

Efter lidt over to måneder i russisk varetægtsfængsel kan den danske styrmandselev fra fartøjet Arctic Sunrise, Anne Mie Roer Jensen, løslades mod kaution, skriver Greenpeace i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag.

Primorskiy-retten i Skt. Petersborg har for kort tid siden behandlet hendes sag.

Se også: Rusland kræver danske Anne Mie fængslet i tre måneder mere

Greenpeace skal overføre kautionssummen på to millioner rubler (ca. 340.000 kr.), hvorefter Anne Mie kan blive komme fri fra fængslet. Det er ikke meldt ud, hvornår dette kan ske, lyder det fra miljøorganisationen.

- Pengene til kautionen er skaffet, siger Arktis-ansvarlig hos Greenpeace, Jon Burgwald, til Ekstra Bladet.

Greenpeace ved endnu ikke, om danskeren og hendes kammerater løslades til husarrest, om hun kan gå frit omkring og få besøg af familie, og om hun skal blive i Rusland. De russiske myndigheder har stadig hendes pas.

Kendelser på stribe
Tirsdag besluttede samme domstol at løslade fem andre aktivister mod en tilsvarende kaution.

Siden mandag har 18 Greenpeace-aktivister fået besked om, at de kan løslades. De skal sidde varetægtsfængslet, indtil pengene er overført.

Se også: Rusland frigiver flere Greenpeace-aktivister

Et par timer efter meddelelsen om Anne Mie Roers Jensens retskendelse kunne Greenpeace meddele på Twitter, at den første af de 18, brasilianske Ana Paula, har forladt fængslet i Skt. Petersborg.

Hollandsk klage
Sammen med de andre var styrmandseleven Anne Mie Roer Jensen om bord på Greenpeaces skib Arctic Sunrise, da det blev opbragt under en protest mod olieboring i Barentshavet.

Fartøjet sejlede under hollandsk flag. Den Internationale Havretsdomstol behandler i øjeblikket en hollandsk klage over Rusland.

Se også: Hollandsk diplomat gennembanket i Moskva

Domstolen skal kigge på, om det var ulovligt, da bevæbnede kystvagter gik om bord på Arctic Sunrise og arresterede de 30 aktivister.

Strafferamme syv år

- Jeg er meget lettet og glad på Anne Mies og familiens vegne. Det har været to lange måneder i russisk fængsel, hvor Anne Mie har siddet for en forbrydelse, hun ikke har begået. Løsladelserne giver håb om, at denne farce snart vil ophøre, og Anne Mie kan komme hjem. Hun er dog forsat anklaget for hooliganisme, der har en strafferamme på op til syv år, og vi vil fortsætte med at kæmpe for, at anklagerne mod alle 30 frafaldes, siger Jon Burgwald, Arktisansvarlig hos Greenpeace.

Se også: Her ankommer Anne Mie til nyt fængsel

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere