Valg giver nederlag til polsk løn i kommunerne

Fastholdelse af røde bastioner og Enhedslistens kanonvalg skærper kampen mod løndumping

(Foto: Thomas Borberg / Kollage: epn)
(Foto: Thomas Borberg / Kollage: epn)

Læs også: Polakker fyret for at drikke Lumumba med 3F

Opgøret med social dumping for offentlige kroner er blevet skærpet efter tirsdagens kommunalvalg.

Selv om det nye kommunalpolitiske Danmarkskort er overvejende blåt, giver Enhedslistens fremgang og fastholdelsen af røde borgmesterposter i København, Aarhus, Aalborg og Odense medvind til brugen af arbejdsklausuler og kædeansvar.

Overborgmester Frank Jensen (S) har i forvejen bragt København i spidsen for at sikre ordentlige løn-og arbejdsforhold, når kommunerne bruger penge.

Men efter et kanonvalg i hovedstaden lover Enhedslisten at sætte sine 11 mandater bag en endnu strammere kurs over for kommunal løndumping.

- Vi vil styrke arbejdet for at sikre, at reglerne bliver overholdt. Og så skal vi have sat gang i et arbejde for at se, om indsatsen mod social dumping kan styrkes yderligere, siger Morten Kabell (EL), der bliver ny Teknik- og Miljøborgmester i København.

Hedt emne på Christiansborg
Både på Christiansborg og i kommunerne er brugen af billig udenlandsk arbejdskraft et hedt emne.

Finanslovsforhandlingerne er lige nu i den afgørende fase. Her forsøger Enhedslisten at presse regeringen til at gøre arbejdsklausuler og kædeansvar obligatorisk, når kommuner indgår kontrakter med private virksomheder, der for eksempel skal bygge eller gøre rent.

Tidspres: Finanslov skal snart falde på plads

57 af de 98 kommuner har formelt allerede indført arbejdsklausuler, men kun de færreste håndhæver dem, konkluderer fagforbundet 3F i en ny rapport.

Samme rapport konkluderer, at røde kommuner er mere positivt stemt over for arbejdsklausuler.

Forbundsformand Per Christensen er overordnet tilfreds med fordelingen af mandater og borgmesterkæder efter tirsdagens valg.

- De store byer er meget ofte retningsgivende for, hvordan andre byer indretter sig. Så det er helt afgørende, at de store byer er blevet bevaret med røde borgmestre, siger han.

Læs også: Valg giver nederlag til polsk løn i kommunerne

I nogle kommuner risikerer et systemskifte at spænde ben for arbejdsklausuler.

Det mener blandt andre socialdemokraten Jens Christian Gjesing, som har tabt borgmesterposten i Haderslev til Venstre.

- Vi havde truffet en principbeslutning om at indføre arbejdsklausuler, men jeg er alvorligt bange for, at energien bag den aftale fiser ud, når en Venstre-borgmester skal sidde på mandater fra Liberal Alliance og DF, siger han.

I nabokommunen Aabenraa har kædeansvar på de kommunale byggepladser delt vandene i valgkampen.

Den socialdemokratiske borgmester Povl Kylling Petersen har lovet at stille forslag om at få det indført.

Frækt: Søgte job og stjal tøj i samme butik

Men nu hedder borgmesteren Thomas Andresen, som hverken som venstremand eller direktør for et entreprenørfirma bryder sig om den idé.

- Vi har i forvejen et kæmpe problem, fordi vi ligger så tæt på grænsen. Så jeg ser det som et stort problem, hvis vi lægger yderligere pres på de virksomheder, som arbejder internationalt, og som risikerer at blive presset ned på den anden side af grænsen, siger Thomas Andresen, som hellere ser en samlet nationale løsning fra regeringens side.

Hos 3F bekræfter situationen i Haderslev og Aabenraa forventningen til blå kommuner.

- Mange borgerlige kandidater har erklæret sig enige med os i forhold til indsatsen mod social dumping. Men når hverdagen melder sig, og man skal til at føre reel politik, er det måske mere den der blå ideologi, der kommer til at spille hovedrollen, siger Per Christensen.

Læs også: Stort malerfirma lod polakker pukle i blystøv

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere