Grusom dyremishandling: Stop med at købe angora

Tøjfirmaet Acne trækker varer med angora-uld tilbage efter brutal video fra kinesisk kaninfarm - advarsel: stærke billeder i tv-klippet

Om et øjeblik får denne angora kanin flået sin pels af i levende live. (Foto: PETA)
Om et øjeblik får denne angora kanin flået sin pels af i levende live. (Foto: PETA)

ADVARSEL: Meget stærke billeder og lyd af dyr i smerte i tv-klippet herover

En video optaget med skjult kamera på en farm med angorakaniner i Kina, giver ikke alene kuldegysninger hos dyrevelfærdsorganisationer i Danmark, men også dybe panderynker hos flere store tøjfirmaer.

Videoen viser en fastspændt, levende kanin, som på brutal vis får flået sin pels af. Imens både skriger og bløder den hvide kanin under torturagtige pinsler. Optagelserne er lagt på nettet af den amerikanske dyrevelfærdsorganisation PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), der oplyser, at 90 procent af al angora-uld kommer fra Kina.

Angora-uld anvendes både i strikvarer i form af blødt garn og som pelsværk i tøj.

Undgå pels i det hele taget
Den brutale uld-flåning vækker ikke alene harme i danske dyrevelfærdsorganisationer, men også hos tøjgiganter som Hennes & Mauritz og mere eksklusive mærkevarer som Acne.

- For H&M er det vigtigt, at dyr ikke behandles dårligt. Vi accepterer kun produkter lavet af angorakaninhår avlet og opdrættet med gode dyrevelfærdsforhold, siger H&M-talsmand Marlene Hyre-Dybbro.

Hos Acne er reaktionen anderledes konsekvent. Firmaet trækker simpelthen alle strikvarer med kaninuld tilbage fra kollektionen, oplyser pressechef Jesper Kling fra Acne Studios hovedkvarter i Stockholm..

- Vi har besluttet her og nu at fjerne alle angora-produkter fra vore forretninger og fra net-butikken, indtil vi har vished for at produktionen har været etisk i orden. Og i den kommende 2014-kollektion vil der ikke være angora-produkter i vore varer, siger Jesper Kling.

Se også: Chokvideo: Flår pelsen af levende kaniner så du kan få en lækker trøje

Hos Dyrenes beskyttelse siger kommunikationschef Tina Engberg:

- Man skal jo bare generelt holde sig fra pelsprodukter, som man ikke ved, hvor kommer fra.

Hun bakkes op af Anima, der arbejder for dyrs rettigheder.

- Man skal som forbruger have et stort forsigtighedsprincip omkring køb af pelsprodukter, fordi det er meget svært at gennemskue, hvor det faktisk kommer fra.

- Desværre er det svært for modevirksomheder at vide, hvor deres produkter kommer fra. De kan selvfølgelig spørge deres leverandører, men vil man være på den sikre side, er det bedst helt at undgå angora-uld, siger Thorbjørn Scheønning, der er kommunikationschef hos Anima.

Afstand fra brancheorganisation
Den danske tekstilorganisation Wear, tager stærkt afstand fra, at dyr bliver mishandlet.

- Det er i høj grad virksomhedernes ansvar at sikre, at deres etik også er i orden på dette område. De fleste firmaer har heldigvis etiske overvejelser med, når de producerer deres varer, siger direktør i Wear, Torben Hoffmann Rosenstock til Ekstra Bladet.

Direktøren anbefaler, at man som forbruger orienterer sig om tøjfirmaets etik på området via deres hjemmesider.

- Først synes jeg, at vi må få klarlagt, hvor omfattende problemet er. Viser det sig, at markedet er for uigennemsigtigt, må branchen tage en dialog om, hvordan problemet løses. Ingen ønsker jo, at dyr skal lide, siger Torben Hoffmann Rosenstock.

Ikke nødvendigt at flå
Ifølge Bent Schou Jensen, der er formand i foreningen Dansk Angora, er der slet ingen grund til at flå dyrene på så brutal vis.

- Man kan sagtens klippe kaninerne. Faktisk skal de klippes, ellers bliver pelsen alt for lang. Men ligefrem at flå dem er der slet ingen grund til, siger formanden til Ekstra Bladet.

Bent Schou Jensen kan slet ikke forstå, hvorfor man ikke bare klipper dyrene, som er meget mere humant.

- Jeg klipper selv en masse kaniner, og de sidder bare lige så stille, mens det foregår med en klippemaskine, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere