Journalist i Thailand: Militæret har en afgørende rolle

Tusindvis af demonstranter er på gaden i Thailands hovedstad Bangkok, men foreløbig er protesterne fredelige

Følg Samfund

Samtidig med at demonstrationerne i Thailand udvikler sig, er der spænding om, hvordan landets militær vil reagere, hvis situationen begynder at eskalere voldeligt.

Det fortæller journalist Flemming Kruhøffer fra Ritzau Finans og bosat i Thailand.

- I alle grene af samfundet er militæret en magtfaktor, men der er ingen, der ved, hvor militæret står. Om de står på Shinawatras side og rødskjorterne, eller om de står på gulskjorternes side, der repræsenterer det moderne Thailand, siger han og fortsætter:

- Militæret har en lang tradition for at gribe ind i thailandsk politik, og det har mange interesser både politisk og forretningsmæssigt.

Uroen i Thailand begyndte for flere uger siden, da det regerende parti Pheu Thai med premierminister Yingluck Shinawatra i spidsen forsøgte at få vedtaget en amnesti, der vil gøre det muligt for Thaksin Shinawatra at vende hjem.

Thaksin er premierministerens bror og blev afsat ved et militærkup i 2006. Han måtte flygte fra Thailand for at undgå at blive fængslet for korruption. Demonstranterne mener imidlertid, at Thaksin Shinawatra stadig står i kulissen og hiver i trådene.

- Thaksin har hele tiden været set, som den der reelt styrede regeringen under Yingluck Sinawatra, som er hans søster. Hun er generelt betragtet som en marionetfigur for Thaksin, som igen og igen sidder og puster til ilden fra sit eksil, siger Flemming Kruhøffer.

Indtil videre har de thailandske myndigheder håndteret demonstrationerne fredeligt, da man vil undgå en gentagelse af urolighederne i 2010, hvor omkring 100 mennesker blev dræbt.

Over 1000 regeringsfjendtlige demonstranter har mandag besat Thailands finansministerium, og det har skabt frygt for, at situationen vil udvikle sig voldeligt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få automatiske nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik bolig- og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time