Ventetiden stiger i ankesystemet

Det er ikke kun sagsbehandlingstiden, der er steget. Det samme er antallet af omgjorte sager

Kommunerne laver flere fejl i sagsbehandlingen, men det tager længere tid for borgerne at få medhold, når de klager over uretfærdig behandling.

Sagsbehandlingstiden i Det Sociale Nævn, der siden juli i år er lagt under Ankestyrelsen, er fra andet kvartal af 2010 til andet kvartal af 2013 steget fra 116,1 dage til 198 dage. Det mistænkes kommunerne for at udnytte, skriver Ekstra Bladet i dag.

– Jeg er sikker på, at der er nogle kommuner, der spekulerer i lange sagsbehandlingstider for at få udskudt nogle udgifter, siger Stig Langvad fra Danske Handicaporganisationer, og fortsætter:

– I de fleste sammenhænge er der ikke nogen tilbagebetaling, og derfor kan kommunerne spare penge på at træffe urimelige beslutninger, som trækker i langdrag i Ankestyrelsen.

Flere tabersager

Det er ikke kun sagsbehandlingstiden, der er steget. Det samme er antallet af omgjorte sager - altså sager, hvor der er sket fejl i sagsbehandlingen. I 2010 blev 24,1 procent omgjort, og det tal var i 2013 28 procent.

En af forklaringerne på den negative udvikling er ifølge Stig Langvad besparelser på social- og sundhedsområdet.

– Jeg tolker stigningen som et udtryk for de besparelser, kommunerne har lavet, siger Stig Langvad til Ekstra Bladet.

Et eksempel på besparelserne er udgifterne til tabt arbejdsfortjeneste og merudgifter, der er faldet med mere end 20 procent de sidste tre år.

Ikke tilfredsstillende

Hos Ankestyrelsen erkender de, at der er et problem.

– Den nuværende sagsbehandlingstid er ikke tilfredsstillende. Vi har derfor også sat adskillige indsatser i gang for at nedbringe sagsbehandlingstiden, siger Jan Peter Henriksen, vicestyrelseschef til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at de har ansat flere nye medarbejdere til at få ekspederet bunken af sager væk fra skrivebordet.

– Det er vores målsætning, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid skal ned på fire en halv måned. Det arbejder vi på, men det sker ikke fra den ene dag til den anden.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra socialminister Annette Vilhelmsen (SF), men hun har ikke ønsket at tale med avisen om sagen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere