Pakistan har fået ny magtfuld hærchef

Ny hærchef skal være med til at styrke Pakistans stabilitet, der er truet af Taleban og Afghanistankrig

Pakistan fik onsdag en ny hærchef, da general Raheel Sharif overtog posten som militærets øverste leder efter den afgående general Ashfaq Kayani.

Hærchefen anses for at være den mest magtfulde person i atommagten Pakistan, som i tre perioder har haft et militært styre, og hvor hæren stadig har meget betydelig indflydelse.

Den pakistanske premierminister, Nawaz Sharif, ønsker med udnævnelsen af den nye hærchef, der er en moderat karriereofficer, at styrke landets stabilitet på et tidspunkt, hvor den er truet af Taleban, af islamistisk vold, af et spændingsfyldt forhold til Indien og af situationen i Afghanistan.

Sidste gang Sharif valgte en hærchef, blev han selv offer for et militærkup fra denne, Pervez Musharraf, et år senere. Musharraf havde magten i Pakistan i et årti - frem til 1999, da et civilt styre blev genindført.

USA følger udviklingen i Pakistan nøje, da landet har stor strategisk betydning for konflikten i Afghanistan.

- Nawaz Sharif har ved udnævnelsen snarere skullet tage hensyn til, hvad der styrker ham selv end til, hvad der er godt for hæren. Men den nye militære leder vil på sin side være mere drevet af den institution, som han leder og ikke nødvendigvis af en civil leder, pointerer Mahmud Durrani, en tidligere general, der var Pakistans nationale sikkerhedsrådgiver frem til 2008.

Premierministeren er ikke beslægtet med den nye hærchef.

Den afgående militære chef, den kæderygende general Ashfaq Kayani, går af fredag efter seks år på posten.

Sharif har lovet at forbedre forholdet til arvefjenden Indien. De to lande har stadig et meget spændingsfyldt forhold på grund af Kashmir, der er delt mellem Indien og Pakistan af en de facto-grænse - kendt som kontrollinjen (LOC).

Indien og Pakistan har udkæmpet tre krige siden uafhængigheden fra Storbritannien i 1947. To af dem har omhandlet Kashmir.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere