Berlusconi risikerer anholdelse

Smidt ud af senatet og mister sin immunitet

Den tidligere italienske ministerpræsident Silvio Berlusconi er færdig i parlamentet (Foto: AP)
Den tidligere italienske ministerpræsident Silvio Berlusconi er færdig i parlamentet (Foto: AP)

Silvio Berlusconi har netop lidt sit livs politiske nederlag. Han er blevet smidt ud af det italienske senat og mister sin politiske immunitet.

Han risikerer nu at blive anholdt.

Han er blevet dømt i to sager, men har en tredje på vej, der handler om bestikkelse af en senator, som skulle overtales til at skifte parti. Nu kan undersøgelsesdommeren, som de af og til har for vane i Italien, anholder Berlusconi.

Forestillingen burde være slut, publikum har mistet interessen; men klovnen slår stadig kolbøtter i manegen. Indtil det italienske senat i dag vedtog at udelukke Silvio Berlusconi fra Senatet, har han i en blanding af desperation og ufrivillig komik forsøgt at holde liv i sin politiske karriere.

Han har genstartet sit parti, Forza Italien, og han drømmer om at komme tilbage som premierminister. Det til trods for, at han har fået en retskraftig dom på fire års fængsel for skattesvindel, som på grund af hans alder er forvandlet til et års samfundstjeneste. Han har desuden får en dom på syvs års fængsel for forholdet til den mindreårige Ruby. Den dom kan stadig appelleres.

Berlusconi har haft en karriere, som næppe ville kunne have ladet sig gøre i andre europæiske lande end Italien. Han har brugt sin politiske magt til at påvirke retssystemet til egen fordel: Mildere straffe for økonomisk kriminalitet og meget korte forældelsesfrister. Han har desuden forhindret adskillige retsmøder ved at henvise til sine politiske forpligtelser.

Økonomien sat i stå
Under Berlusconi er den italienske økonomi gået i stå. Det er en negativ præstation i et land, der har en solid underskov af små og mellemstore virksomheder, og som står for nogle meget kendte varemærker. En italiensk lønmodtager får i år det samme i løn, som han fik i 1999. En dansk lønmodtager har kunnet glæde sig over en fremgang på 40 procent.

Ungdomsarbejdsløsheden er i Danmark 14 procent, i Italien 42 procent, og det høje italienske tal kan især henføres til Berlusconis virke.

Samfund Berlusconis sorte bog

Mens Danmark har betalt af på sin statsgæld i samme periode, er den italienske vokset uhæmmet. Danmarks statsgæld er nu på 45 procent af bruttonationalproduktet (værdien af et års produktion), mens den italienske er på 124 procent.

Berlusconi har konsekvent forsvaret korruption som en del af økonomien. Resultatet er, at i Europa er kun Grækenland og Bulgarien plaget af mere korruption end Italien.

Sexafhængig gammel mand
De italienske vælgere er blevet distraheret fra den økonomiske nedtur af to årsager: Berlusconi har sat sig på tv-markedet og mange italienske mænd har set med beundring på hans seksuelle udskejelser.

Den svensk-italienske forfatter Kristina Kappeln betegner Berlusconi som 'en ensom, sexafhængig gammel mand'.

Hans tilbedelse af den 17-årige undertøjsmodel Noemi og hans forhold til den 16-årige danserinde Ruby har vakt afsky i udlandet, men tildels misundelse i Italien. Hans forbindelse til Noemi gjorde ham til grin. Hun kaldte ham Papa. Forholdet til Ruby gav ham et års fængsel for at have betalt en mindreårig for sex og seks års fængsel for korruption ved at have forhindret en anklage mod hende for butikstyveri.

Skønhedens diktatur

Mandschauvinismen trives stadig syd for Alperne, og støttes af Berlusconi.

Kristina Kappeln skriver:

- Han har helt enkelt institutionaliseret den italienske mandschauvinisme gennem stadig at lægge nyt brænde på bålet og ved at tvinge kvinderne ind i det, som forfatterinden Caterina Soffici kalder for 'skønhedens diktatur'. Berlusconi har overført de kvindeidealer, som præger hans tv-kanaler til politikken.

Berlusconi har aldrig lagt skjul på sit fortidige kvindesyn.

- Selvfølgelig støtter mit parti også husmødre. Bare de er under 25 år og har en skål D, har han sagt.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere