USA overtræder kinesisk flyvezone

Provokation eller bare et klart signal: USA lod to bombefly overtræde flyvezone i det østlige Kina

To amerikanske bombefly var angiveligt mandag på træning og fløj over kinesisk selverklæret luftzone i strid mellem Japan og Kina om øgrupper i det Østkinesiske Hav. (Arkivfoto)
To amerikanske bombefly var angiveligt mandag på træning og fløj over kinesisk selverklæret luftzone i strid mellem Japan og Kina om øgrupper i det Østkinesiske Hav. (Arkivfoto)

Blot to dage efter, at Kina egenrådigt har udråbt en såkaldt luftforsvars identifikations-zone over flere omstridte øgrupper i Det Østkinesiske Hav sendte amerikansk militær mandag to B-52 fly på vingerne fra Guam i Stillehavet med kursen ind over det nye zoneområde. Dermed optrapper USA spændingerne mellem de to stormagter.

Både Kina og Japan har længe ligget i strid om ejerskabet til de respektive øgrupper, som menes at gemme på store gemte naturressourcer.

Selvom de amerikanske jægerfly ikke var bevæbnede under overflyvningen, der ifølge CNN varede i flere timer, fordi de var på træningsmanøvre, har USA dog tidligere meldt klart ud, at man ikke anerkende Kinas nye luftzone, der blandt andet indebærer, at fly i denne zone skal identificere sig.

Reaktion i FN
Reaktionen kom prompte fra de kinesiske myndigheder, hvor forsvarsminister Yang Yujun allerede søndag opfordrede USA til ikke at blande sig i de to asiatiske landes konflikt og undlade at 'sende forkerte signaler'.

En formel klage til den amerikanske ambassadør Gary Locke 'om at rette op på fejlen omgående' skulle også være blevet indgivet.

Provokationen - eller signalet fra amerikansk side - blev samtidig taget op i FN tirsdag af Kinas FN ambassadør Liu Jieyi, der problematiserede over handlingen.

Det er ikke kun de naturlige reserver men også de to øgruppers - af japanerne kaldet Senkaku - af kineserne Diaouyøerne - strategiske placering i Det Østkinesiske Hav i forhold til den vigtige søtransport, som bærer kimen til spliden.

De to lande har med jævnlige mellemrum hævdet at kunne bevise deres ret til øgrupperne og samtidig optrappet situationen ved kontrolflyvninger over området.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere