Hovedperson melder sig i godt humør til EU-topmøde

Smilende ukrainsk præsident stikker en positiv tommel i vejret forud for spændt topmøde med EU-partnere

Den uofficielle hovedperson ved EU-landenes topmøde med seks tidligere sovjetrepublikker så ud til at nyde opmærksomheden, da han torsdag aften som en af de sidste ankom til middag på Storhertugernes Slot i den litauiske hovedstad, Vilnius.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, smilede og gik næsten tavs forbi skaren af journalister, der ventede uden for og spurgte, hvordan humøret var.

- Okay, smilede Janukovitj og stak en positiv tommelfinger i vejret.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige 27 EU-ledere ventes især at ville bruge torsdagens middag forud for den formellem topmødesession fredag formiddag til at søge en forklaring på den ukrainske regerings kovending i sidste uge.

Indtil i torsdags var der trods flere måneders mudrede signaler fra den ukrainske hovedstad, Kijev, en forventning om, at topmødet kunne underskrive en omfattende handels- og associeringsaftale med Ukraine.

Thorning og flere andre topmødedeltagere har forud for mødet understreget, at muligheden for at indgå en aftale stadig er til stede. Men mest på det teoretiske plan.

- Vi vil gøre det meget klart, at EU er klar til at lukke Ukraine ind som associeret medlem og underskrive en associeringsaftale.

- Jeg har intet håb om, at det vil lykkes i denne omgang. Men døren er stadig åben. Desværre er ikke alle forventninger blevet indfriet endnu, sagde den tyske forbundskansler, Angela Merkel, ved ankomsten.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere