Choktal: Ufaglærte er på røven

Det er mildt sagt dårlige tider for arbejdsmanden, den ufaglærte industriarbejder og rengøringsdamen, der droppede skolen efter 10. klasse

(Foto: Mads Winther)
(Foto: Mads Winther)

Læs mere: Choktal: Ufaglærte er på røven

Nye tal fra jobindsats.dk viser, at antallet af beskæftigede rasler ned for de ufaglærte. Gruppen af 16 til 66-årige ufaglærte, der er i arbejde, er dykket med ti procentpoint fra 2008 til 2012.

Ufaglærte mister 50.000 næste år

Dermed er ufaglærte ikke bare den gruppe, der har kunnet se den største andel arbejdspladser forsvinde under krisen. De nye tal viser også, at gruppen stort set er den eneste, hvor beskæftigelsen falder så dramatisk. Tallene viser med overdreven tydelighed, at uddannelse er vejen frem, mener Søren Heisel, forbundssekretær i 3F:

- Nu gider jeg ikke høre et ord mere om, at det ikke kan betale sig at uddanne sig. Det her understreger behovet for at sikre uddannelse til dem, der ikke har fået nogen, siger han til Avisen.dk.

Han mener, at Danmark kun kan vinde ved at satse på uddannelse.

- Når vi ligger så langt nede på beskæftigelsesfrekvensen, er der et kæmpemæssigt potentiale i at uddanne folk og få dem ud af ledighedskøen. Det er win-win for samfundet, siger Søren Heisel.

Arbejdsløse må tigge penge af familien

Behøver ikke fem år på skolebænk
I 2008 var 61 procent af alle ufaglærte mellem 16 og 66 i arbejde. I 2012 var det kun omkring hveranden.

Sammenligner man med de faglærte faldt beskæftigelsen "kun" med fem procentpoint til 76 procentpoint i samme periode.

Generelt ser det ud til, at den dårlige spiral med færre i job er bremset for alle andre grupper end de ufaglærte og folk med mellemlange uddannelser.

Vejrvært holdt ordet: Smed tøjet på live-tv

Derfor appellerer 3F, som er den fagforening, der organiserer flest ufaglærte, endnu en gang til politikerne på Christiansborg om, at denne gruppe skal tilbydes et uddannelsesløft.

Det behøver ikke at dreje sig om fem år på skolebænken, understreger Søren Heisel:

- De ufaglærte i industrien skal blive industri-operatører. De ufaglærte i træ-industrien skal blive produktionsassistenter. Med merit kan folk blive faglærte på et til halvandet år. Så er deres muligheder for at komme i arbejde altså fordoblet, siger Søren Heisel.

Dagpengeløse aner intet om redningskrans

S: Måske har vi ikke gjort nok
Hos socialdemokraterne er arbejdsmarkedsordføreren ikke afvisende over for at drøfte nye løsninger.

- Vi er klar over udviklingen og tager den meget alvorligt. Indtil nu har vi gjort rigtig meget, men jeg er da ikke sikker på, at vi har gjort nok, siger Leif Lahn Jensen.

Som konkrete eksempler på, hvad regeringen gør for de ufaglærte, nævner han, at man har fjernet loftet over seks ugers selvvalgt uddannelse til ledige og indført mere jobrotation.

Jane: Får kvalme når jeg ser et børnehavebarn

Reformen af erhvervsuddannelserne rummer også tiltag, der vil komme de ufaglærte til gode, lyder det.

- Vi skal selvfølgelig se, hvordan det virker. Uden at love noget vil jeg også sige, at vi er klar til at drøfte situationen med 3F og se, om der kan være nogle andre gode løsninger, siger Leif Lahn Jensen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere