Politiet bruger tåregas foran Ukraines præsidentkontor

Kijev er søndag skueplads for sammenstød under nye masseprotester mod præsident Janukovitjs EU-kurs

En gruppe demonstranter, der protesterer mod den ukrainske regerings kovending i forhold til EU, brugte søndag en traktor, da de ville bryde gennem politiets afspærringer ved præsident Viktor Janukovitjs hovedkvarter, siger øjenvidner.

Sikkerhedsstyrker fra Indenrigsministeriet brugte tåregas mod aktivisterne, da de angreb de busser og metalbarrierer, som blokerer vejen til præsidentkontoret i Kijev.

Sammenstødene skete, da titusinder af demonstranter var på gaden for at få fremtvunget både præsident- og parlamentsvalg efter præsident Viktor Janukovitjs forkastelse af en længe forberedt historisk EU-aftale.

Den tidligere sovjetrepublik, der har 46 millioner indbyggere, er blevet kastet ud i sin dybeste krise siden Orangerevolutionen i 2004.

Den ukrainske oppositionsleder og verdensmester i boksning, Vitalij Klitsjko, der talte til titusinder af demonstranter i det centrale Kijev, har opfordret præsidenten og hans regering til at gå af, efter at 'de har stjålet Ukraines drøm om europæisk integration'.

- Regeringen og præsidenten bør træde tilbage, siger mesterbokseren, som er gået ind i politik.

- De stjal drømmen. Hvis denne regering ikke ønsker at se befolkningens vilje ført ud i livet, så bør den ikke være der, og præsidenten bør ikke være der, siger han.

Janukovitj lovede tidligere søndag, at han vil gøre alt, hvad han kan for at fremrykke processen med at rykke sit land tættere på EU.

'Jeg vil gøre alt, hvad der er muligt for mig i mit embede for at fremskynde processen med at rykke Ukraine tættere på EU', hedder det erklæringen fra Janukovitj ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Præsidenten har også fordømt politiets brug af vold over for demonstranter, som lørdag protesterede mod regeringen på en central plads i Kijev.

Han kræver en uvildig undersøgelse, så de ansvarlige for, at demonstranterne blev slået med knipler, kan blive stillet til ansvar.

Ifølge Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, er det imidlertid sandsynligt, at det var Janukovitj selv, som beordrede politiet til at opløse lørdagens demonstration.

0 kommentarer
Vis kommentarer