Sosu'er får skader i fitnessrummet

32 fik træningsskader. Hver tiende kunne ikke klare mosten

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Læs også: Så skidt står det til med dem, der passer landets ældre

Motion skulle være så sundt. Men omkring hver tiende SOSU- køkken og rengøringsmedarbejder er ved så dårligt helbred, at de ikke er i stand til at deltage i fysisk træning, der ellers kunne hjælpe dem.

Det viser erfaringer fra Københavns Kommune, hvor 258 ansatte fra fem plejehjem har deltaget i projekt med fysisk træning i arbejdstiden.

- Det er et stort problem. Det er i høj grad denne gruppe, der vil tegne sig for et sygefravær og som måske skal have en førtidspensionering. Det er klart, vi skal have fat i de mennesker, hvis vi vil nedbringe sygefraværet og fastholde folk på arbejdsmarkedet, forklarer Annemette Eskesen.

Hun er projektleder ved Arbejdsmiljø København, der er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv og som evaluerer effekten af den fysiske træning i arbejdstiden.

Nedslidning og tårnhøjt sygefravær
De 10 procent er et groft estimat, der bygger på tilbagemeldinger om de personer, der ikke kunne deltage. Ifølge projektlederen er der ingen grund til at tro, at det skulle se meget anderledes ud andre steder i landet.

Læs også: Her er Solvej! Hun har ikke en reje til nytår

- Det tegner sandsynligvis et temmelig generelt billede for de her faggrupper, vurderer Annemette Eskesen.

Efterløns- og pensionsalder er sat op. Derfor skal vi alle arbejde længere. Det har skabt et behov for at at forebygge nedslidning og højt sygefravær. Især for sosu’ere, køkken- og rengøringspersonale, der bliver nedslidt og har mange sygedage.

Derfor har Københavns Kommune startet et stort to-årigt projekt med fysisk træning i arbejdstiden. Det er generelt en succes.

Eksempelvis har 58 procent af deltagerne fået færre smerter i nakken, og næsten alle er blevet bedre til at løfte.

Ingen arme, ingen kage!
Men hver 10. kunne ikke være med på grund af dårligt helbred.

Læs også: Her er jobbet regeringen vil tvinge dig ud i

Karen Stæhr er sektorformand i fagforbundet FOA, der organiserer mange sosu-assistenter. Hun mener ligesom Annemette Eskesen, at der er behov for at finde ind til de helbredsmæssige årsager til, at folk ikke kunne deltage.

- Det er stærkt bekymrende, at så stor en procentdel ikke kan træne, siger Karen Stæhr.

For hvis 10 procent ikke kan træne, når de har et professionelt anlagt træningsprogram. Kan de så klare deres arbejde uden at smadre sig selv, siger Karen Stæhr:

- Det er jo et nedslidende arbejde. Hvis man ikke kan træne, så må man jo nærmest slæbe sig igennem arbejdet med smerte og andet, som gør, at man får en forringet livskvalitet.

32 fitness-skader
Evalueringen viser også, at der har været 32 træningsskader blandt dem, der trænede i arbejdstiden.

I lyset af de mange skader, og fordi mange deltagere syntes den fysiske træning var hård, skal fysioterapeuter hjælpe fremover.

Det glæder Tine Nielsen, som er formand for Danske Fysioterapeuter i Region Hovedstaden.

- Det er et godt og spændende projekt, men man skal nødigt få skader af noget, der foregår i arbejdstiden. Derfor er det rigtigt positivt, at der nu kommer fysioterapeuter med. De skulle have nok have haft dem med fra starten, siger Tine Nielsen.

Læs også: Punkteret? Vi trækker 6.700 kroner af din løn

Læs også: Chefen snød Susanne for 20.000 i feriepenge

0 kommentarer
Vis kommentarer