Direktør om piratsag: Vi får aldrig hele sandheden

Uanset at Pressenævnet onsdag behandler klager over Ekstra Bladet og TV2, så mangler der en tilbundsgående undersøgelse af hele sagen om søfolk, der var gidsler i 838 dage, siger direktør i Søfartens Ledere. Forfatter siger 'det er bekvemt bare at give Ekstra Bladet skylden'

Foto: Ekstra Bladet
Foto: Ekstra Bladet

På onsdag behandler Pressenævnet klager over Ekstra Bladet og TV2 i sagen, hvor Søren, Eddy og deres fire filippinske kolleger var gidsler i Somalia i 838 dage.

Det er organisationen Søfartens Ledere, der har rejst de to sager på vegne af Eddy Lopez, ligesom de har meldt rederiet Shipcraft til politiet.

Direktør i Søfartens Ledere, Fritz Ganztorn, frygter dog, at vi aldrig får hele sagen belyst.

- Vi risikerer at ende med, at vi kun får afgjort nogle mediesager, som måske vil konkludere, at pressen ikke spillede så heldig en rolle i denne sag. Der burde foretages en tilbundsgående undersøgelse af hele sagen, så vi ved, hvad der gik galt, siger han til berlingske.dk.

Poul Madsen: Andres rolle i gidselsag må undersøges

Nordsjællands Politi har endnu ikke afgjort om sagen mod Shipcraft - som blev anmeldt i sommeren 2011 - skal opgives eller om der skal rejses tiltale.

- Vi mener ikke rederiet har levet op til sit ansvar. Hele det første år, hvor gidslerne sidder fanget i Somalia, forsøger rederiet at få alle mulige andre til at betale og klare den forpligtelse, som klart er rederiets, siger Fritz Ganzthorn til berlingske.dk.

En rapport fra Den Maritime Havarikommission har i en rapport konkluderet, at rederiet har gjort, hvad det kunne for at forebygge piratangreb.

I morgen har Berlingske en kronik af journalist og forfatter Eva Damsgaard, som har skrevet bogen 'Det beskidte Spil', hvor hun gennem interviews, ved hjælp af dokumenter og meget andet gennemfår hele gidselssagens forløb. Hun peger på, at det vil være 'for bekvemt udelukkende at placere skylden for det lange gidselsforløb hos Ekstra Bladet'. Avisen gennemførte som bekendt kampagnen 'Skal Eddy og Søren rådne op i Somalia', der startede i sommeren 2012.

Gidsel-pårørende: Udenrigsministeriet sov i timen

Politikere, rederiet og andre har givet kampagnen en stor del af skylden for, at gidselssagen blev så langvarig og løsningen så dyr.

- Det er for nemt og ensidigt at give pressen skylden. Fordelen for politikerne og ministeriet er, at det fjernet fokus fra myndighedernes rolle i sagen, skriver Eva Damsgaard.

Direktør i Shipcraft, Claus Bech, siger til berlingske.dk at rederiet fra starten samarbejdede med myndighederne og at man ikke var et år og syv måneder om at stille en løsesum til rådighed.

Læs hele interviewet i berlingske.dk. Klik her

Læs kronikken i Berlingske. Klik her

0 kommentarer
Vis kommentarer