Irakfanger får afslag på fri proces

23 irakiske torturofre fra Operation Green Desert får ikke fri proces til at føre retssag mod Forsvarsministeriet.

Det har Procesbevillingsnævnet afgjort.

Afgørelsen betyder, at advokat Christian Harlang, der er advokat for 11 af irakerne, nu opgiver at føre sagen.

- Jeg forbereder nu totalt at måtte standse sagerne efter godt to års arbejde, uanset de stærke beviser, der er i sagen, skriver han i en pressemeddelelse.

- Historisk vil det blive betragtet sådan, at det lykkedes den danske stat at forhindre veldokumenterede danske tortursager at nå frem til domstolene, mener advokaten.

De 11 hører til i den gruppe på i alt 23 irakere, der hævder, at danske styrker har medansvar for, at de i 2004 blev overladt til de irakiske myndigheder og her blev udsat for umenneskelig behandling. Det skete i forbindelse med operation Green Desert.

Operationen foregik nær Basra i det sydlige Irak og havde til formål at finde frem til militante, som gemte våben og sprængstoffer. Forsvaret har hævdet, at der ikke fandtes videooptagelser fra operationen, hvilket der gjorde.

Videoen viser, hvordan danske soldater så væk, mens irakiske soldater slog og sparkede fangerne.

Danske og udenlandske læger har siden påvist, at irakerne er blevet mishandlet i irakisk politis varetægt.

Myndighederne har tidligere nægtet irakerne fri proces, fordi man mener, at de ikke har udsigt til at få medhold. I september afviste Højesteret imidlertid forsvarets krav om, at irakerne skulle stille økonomisk sikkerhed for at få deres sager behandlet.

Og det gav håb om fri proces.

Advokat Harlang har tidligere sagt, at sagen kun kan gennemføres, hvis den danske stat betaler irakernes udgifter til advokaten.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer