Justitsminister irettesætter PET efter kalenderkig

Jakob Scharf bekræfter, at PET overvejede tre scenarier for at undgå Pia Kjærsgaards besøg på Christiania

Justitsministeren Morten Bødskov (S) skærper PET's underretningspligt over for folketingsmedlemmer, der er beskyttet af PET. Det sker, efter at han har modtaget en redegørelse fra Jakob Scharf om Pia Kjærsgaards (DF) besøg på Christiania.

Morten Bødskov sendte tirsdag aften redegørelsen fra den nu afgående PET-chef til Folketingets retsudvalg.

I redegørelsen bekræfter Scharf, at PET havde overvejet forskellige scenarier for at undgå Pia Kjærsgaards besøg i fristaden.

Men han afviser, at der er tilvejebragt oplysninger "på usaglig vis" eller brugt oplysninger til uvedkommende formål, det vil sige andre formål end konkrete sikkerheds- og personbeskyttelsesopgaver.

Redegørelsen er lavet, fordi fem tillidsfolk i PET har klaget over, at Jakob Scharf har opfordret sine folk til at kigge i den PET-beskyttede tidligere DF-leders kalender, fordi hendes besøg ville kræve en massiv tilstedeværelse af politiet.

Morten Bødskov har på baggrund af redegørelsen meddelt PET, at et folketingsmedlem, der er beskyttet af PET, fremover skal orienteres, hvis efterretningstjenesten overvejer at placere et arrangement, hvor personen ikke kan deltage.

Ifølge Jakob Scharfs redegørelse overvejede PET tre forskellige muligheder for at undgå Pia Kjærsgaards besøg på Christiania.

Den første gik ud på simpelthen at meddele retsudvalget, at dets besøg på Christiania ikke kunne finde sted eller måtte udskydes.

Den løsning var ifølge redegørelsen vanskelig, fordi man måtte bilde udvalget ind, at udskydelsen skyldtes en generel trusselsvurdering vedrørende udvalget og ikke en, der handlede om Pia Kjærsgaard.

Det andet scenarie var at meddele Pia Kjærsgaard, at det af sikkerhedsmæssige grunde var uforsvarligt, at hun deltog i retsudvalgets besøg. Men også denne løsning var vanskelig, fremgår det.

Det tredje scenarie var at gennemføre besøget på et tidspunkt, da Pia Kjærsgaard var forhindret i at deltage.

Det fremgår af redegørelsen, at PET's sikkerhedsafdeling blev bedt om at undersøge, om man i afdelingen - som led i personbeskyttelsen af den tidligere DF-leder - havde oplysninger om perioder, hvor hun var ude at rejse eller af andre grunde ville være forhindret i at deltage.

Den løsning blev imidlertid opgivet af frygt for, at Pia Kjærsgaard - hvis besøget blev gennemført på et tidspunkt, da hun var forhindret - fremover ville være mere tilbageholdende med at dele oplysninger om planlagte rejser og andet med PET.

Retsudvalgets besøg på Christiania fandt sted i juni 2012, og Pia Kjærsgaard deltog sammen med de øvrige medlemmer af udvalget.

0 kommentarer
Vis kommentarer