Hjemløse overladt til sig selv i storm og frost

Et stigende antal hjemløse står uden mulighed for indendørs overnatning, og nogle steder må man trække lod om pladserne

Flere og flere hjemløse må overnatte på gader og stræder, fordi der ikke er plads til dem på herberger og natcaféer. (Arkivfoto: Thomas Lekfeldt)
Flere og flere hjemløse må overnatte på gader og stræder, fordi der ikke er plads til dem på herberger og natcaféer. (Arkivfoto: Thomas Lekfeldt)

Mens de fleste danskere tænker pakkeleg og hygge, når de hører om lodtrækninger i juletiden, så har det en ganske anderledes og mere alvorlig klang for landets hjemløse.

For de danske herberger og natcaféer kan ikke følge med det stigende antal hjemløses behov for ly mod blæsten og kulden, og nogle steder må man ty til lodtrækning for at finde ud af, hvem der kan få en lun seng for natten.

- Vi må på nuværende tidspunkt afvise op mod halvdelen af dem, som prøver at komme ind. Vi giver dem numre og trækker lod for at gøre det så rimeligt som muligt, siger Hanne Pedersen fra Kirkens Korshær til Ekstra Bladet.

600 sover på gaden hver nat

Hun er leder af natcaféen på Stengade 40 i København, hvor der især kommer udenlandske hjemløse, som ikke må sove på de offentlige herberger, fordi de ikke har gult sygesikringsbevis.

Ifølge de seneste tal fra Det nationale forskningscenter for velfærd er der hver eneste nat 595 personer i Danmark, som må sove på gaden. Men det reele tal kan være langt højere, siger lederen af Blå Kors’ morgencafé Grace på Nørrebro i København, Sofie Samuelsen, til Ekstra Bladet.

- Jeg har kontakt til omkring hundrede af dem hver dag, og af dem må 60-80 sove ude. Så på landsplan må tallet være højere end de officielle tal, siger Sofie Samuelsen.

Hun oplyser desuden, at de udenlandske hjemløse ikke kun er grønlændere, afrikanere og østeuropæere. Hun oplever i stigende grad udlændinge, som er berørt af finanskrisen, fra lande som Frankrig, Spanien, Island og Norge.

0 kommentarer
Vis kommentarer