Kritiker om skandaleramt PISA-test: Vi spilder 10-15 milloner

Der er grund til mere end almindelig sund skepsis over for PISA-resultaterne, mener professor

Christine Antorini (S) og tidligere undervisningsministre bruger meningsløs PISA-test til at tale folkeskolen ned med, mener professor.
Christine Antorini (S) og tidligere undervisningsministre bruger meningsløs PISA-test til at tale folkeskolen ned med, mener professor.

Det skulle være VM i skolebørn, men PISA-testen er under angreb.

Så når resultaterne af de omdiskuterede test, der rangordner skoleelever i en række lande, bliver kendt for offentligheden klokken 11 tirsdag formiddag, så sker det oven på en lang række skandalesager.

Flere lande er blevet beskyldt for at snyde med resultaterne, i København har politikerne valgt at skrotte testen, og statistikere dømmer testen ubrugelig.

Derfor er professor Peter N. Allerup fra Aarhus Universitets Institut for uddannelse og pædagogik ikke i tvivl om, at de 10-15 millioner kroner, som Danmark bruger på testen, er spild af penge.

- Hvis man vil vide noget om, hvordan danske skolebørn klarer sig, så skal man ud i klasseværelserne, siger han til Ekstra Bladet.

Kina stiller med eliten
Han fremhæver, at den statistiske metode, som bruges til at rangordne landene med, af flere statistikere er dømt misvisende.

Eksempelvis tester Kina kun elever i landets mest privilegerede by, Shanghai.

- Nej, Kina ligger ikke øverst. Eleverne i Shanghai ligger øverst. Og det er altså her, den kinesiske elite bor, påpeger han.

Det er også skidt, at politikere i flæng har fremhævet de bogligt svageste danske skoleelever som et eksempel på, at folkeskolen halter.

Fatamorgana
- Christine Antorini (S) og en række tidligere ministre har maltrakteret de dårligste 15 procent, siger Peter N. Allerup.

Sagen er, påpeger han, at når man kigger de dårligste elever efter i sømmene, så klarer de sig slet ikke så skidt. Hver fjerde har fem et halvt år efter fået en gymnasieuddannelse. Og seks ud af ti en ungdomsuddannelse.

- Politikerne bygger deres reformer af folkeskolen på det fatamorgana, at en større gruppe bliver hægtet af i folkeskolen, hvilket ikke er rigtigt, forklarer professoren.

PISA-testen udkom første gang i 2000. Den er organiseret af den økonomiske samarbejdsorganisation OSCD.

Den er således udtryk for en ganske bestemt ideologi, mener Peter N. Allerup.

- Under Anders Fogh og Lars Løkke var der en tyrkertro på, at konkurrence i sig selv skaber vækst. Det fungerer måske, når vi skal sælge svin til Japan, men skolen er altså en anderledes størrelse, slutter han.

0 kommentarer
Vis kommentarer