Danskerne møder stormen: Voldsommere end sidst

Bodil er begyndt at lufte skørterne, og danskerne fortæller her deres beretninger om stormen, og hvordan den har ramt dem indtil videre

I Herning kæmper de frivillige brandmænd med at holde vejene fri for træer. (LÆSERFOTO)
I Herning kæmper de frivillige brandmænd med at holde vejene fri for træer. (LÆSERFOTO)

Hjælp os: Send gerne billeder af stormen og hvilken by du er fra. Send gerne dit telefonnummer med og mail det til 1224@eb.dk eller sms 1224 (alm. takst)

Den kraftige vind bevæger sig i skrivende stund ind over Danmark, og danskerne holder vejret, indtil Bodil for alvor begynder at byde op til dans. Stormende kuling har allerede ramt vestkysten, og danskerne melder deres vejroplevelser ind til Ekstra Bladet.

21:30: I den nordligste del af Danmark har dagens storm fået langt bedre fat end da orkanen ramte landet i oktober. Det fortæller 28-årige Mark Flørli fra Ålbæk ved Frederikshavn.

- Der er en meget kraftigere vind end sidst, hvor vi vist bare havde noget kuling. Men vi ligger lidt i læ af landet, så vi er nok ikke så hårdt ramt som på vestkysten, siger han.

Mark Flørli kører selv til daglig mellem Ålbæk og Frederikshavn, og her til aften tog han også turen Strandby, som ligger lidt uden for Frederikshavn.

- Der er ikke nogen træer på vejene, men der er en masse grene rundt omkring, og jeg kunne også mærke, det rev i bilen, fortæller han.

Ligesom i resten af landet har de fleste mennesker holdt sig fra at bevæge sig uden for i stormvejret.

- Jeg mødte kun én bil på vejen. Det er meget usædvanligt for det her tidspunkt. Udover det er der nogle stykker nede ved havnen, der vist sikrer sig, at deres fortøjninger holder, siger Mark Flørli, der beskriver, at gaderne ellers er meget tomme. Der er dog ingen alvorlige synlige skader at se i området.

20:55: En genstridig færgekaptajn sørger for, at beboerne på Orø ved Holbæk det meste af dagen har kunnet komme både til og fra øen. 59-årige Leila Lindtoft har dog valgt ikke at tage chancen og kaste sig ud i det.

- Jeg synes, det er meget voldsommere end orkanen i oktober. Der er væltet langt flere træer, og der er nogle dele af øen, der er isoleret fra resten på grund af træerne, siger hun.

Hun er selv sluppet billigt, fordi hun ikke har nogen træer i haven, men generelt har Bodil fået godt fat i øen.

- Der er blæst tage af nogle redskabsskure, men der er heldigvis ikke sket noget helt vildt, siger Leila Lindtoft.

Hun har ikke selv været væk fra øen, og hun siger, at fordi den ene af øens to færgeruter har været åben det meste af dagen, har folk godt kunnet komme til og fra øen.

20:40: For Johnny Leth-Andersen og de øvrige frivillige brandmænd i Herning er det en hård kamp mod stormen at forsøge at holde vejene fri for træer.

- Træerne vælter overalt omkring os, og vi er blevet kaldt ud til 5-7 forskellige steder, siger han.

Selvom der af og til er lidt pauser i stormen, er det svært for de frivillige reddere at følge med.

- Det er altså en unfair kamp, synes jeg nok, lyder det fra den 49-årige midtjyde, der samtidig beretter om, at det også er begyndt at hagle i Herning.

20:00: Stormen har endnu ikke fået ordentlig fat i Sjælland, og i Sandved ved Næstved er der ikke noget vildt at melde om.

- Det blæser meget, men det er slet ikke så vildt som i oktober, siger 50-årige Lena Egeberg fra Sandved.

Hun fortæller, at på trods af at stormen ikke har nået samme højder som sidst, så er folk alligevel forsigtige.

- Der er helt øde uden for nu, så der er hverken folk på gåben eller i biler, fortæller hun.

19:10: Bodil har fanget mange danskere rundt omkring i landet. Især beboere på de mindre øer skal ikke regne med at komme hjem foreløbig. 45-årige Hanne Hamann fra den lille by Lohals på Langeland har dog fået hele den nærmeste familie hjem, men mange andre har ikke været lige så heldige.

- Der er mange, der er strandet rundt omkring. Min storebror og hans døtre er fanget på Fyn. Her i byen er det nærmest halvt om halvt med folk, der skulle til Fyn og ikke kunne komme frem, og folk der ikke kan komme hjem fra Fyn, fortæller hun.

Hanne Hamann har selv været ude i vejret, som minder meget om tidligere lignende storme. Og den lille by er mere øde end normalt.

- Der er en masse træer, der er væltet, og så sprøjter vandet godt nede ved havnen, siger hun.

17:40: Stormen er ved for alvor at have ramt Odense, hvor Steffen Larsen på 34 har været i Rosengårdcentret med familien.

- Jeg kunne næsten ikke få døren op til bilen på parkeringspladsen. Selv vandpytterne laver små bølger, siger Steffen Larsen.

Fyns Politi har tidligere frarådet al udkørsel. Og det forstår han godt.

- Hvis man kører i en lille bil, der ikke vejer så meget, så skal man ikke ud og køre nu, det har de ret i, siger han og fortæller, at han kan høre en masse udrykning fra brandbiler i byen.

Steffen Larsen holder sig selv inden døre resten af dagen efter han var ved at blive ramt af en løbsk skraldevogn.

17:00: I Nordvestjylland er stormen efterhånden ved at nå sit foreløbige højdepunkt, og Pia Ejsling fra Nørre Vorupør beretter, at stormen er ved at sætte sine spor i byen.

- Det er rigtig grimt heroppe nu. Min mand er lige kommet hjem, og han fortæller, at det flyver rundt med grene og legehuse udenfor. Vi troede egentlig vi var ved at være ovre det, men for 30-45 minutter siden tog det for alvor til. Det er lige så vi kan mærke, at det rykker i huset, fortæller hun.

Ifølge familiens vindmåler er vinden i øjeblikket oppe på omkring 34 m/s.

16:40: I Herning har orkanen efterhånden for alvor fået fat, og Johnny Leth-Andersen og de øvrige frivillige reddere har samlet sig og venter bare på, at det går helt galt.

- Vores køretøj skøjter rundt på vejbanen, og vi venter bare på, at træerne begynder at vælte. De står nærmest alle sammen som flitsbuer i vinden, fortæller han.

Omkring 10-15 reddere har derfor samlet sig for at gøre klar til at rykke ud, når som helst det skulle være.

15:45: Hos Brian Hauerholm, 59, i Nørre Nebel syd for Ringkøbing Fjord er det begyndt at ruske godt og grundigt i boligen.

- Det blæser rigtig meget, og jeg er glad for, at jeg ikke skal noget i dag. Men det er ikke lige så slemt som stormen i oktober var. I hvert fald ikke endnu. For jeg kan da godt se, at der er nogle meget sorte skyer på vej ude fra vest, og hvis de kommer så hurtigt ind over os, som vinden blæser, så kan det godt blive slemt, tror jeg, siger Brian Hauerholm.

Brian Hauerholm fortæller, at der endnu ikke er faldet regn, men at der er kommet hagl forbi byen i Vestjylland.

15:15: Johnny Leth-Andersen, 49, sidder som frivillig brandmand i Herning lige nu og venter på Bodil. Hun har nemlig ikke vist sit værste ansigt endnu.

- Der er lidt hvide skyer og så ellers en flot, blå himmel. Vi kan da godt mærke, at det stormer, men det føles som en efterårsdag, siger Johnny Leth-Andersen til Ekstra Bladet. Øst for Johnny Leth-Andersen sidder Torben Jensen, 45, i Randers. Også her lader Bodil vente på sig.

- Jeg er ved at hente min datter i børnehaven, og så må vi se, hvor slemt det bliver senere. Lige nu blæser det, men det er slet ikke så slemt som i oktober. Men nu må vi se, om stormen ikke kommer om et par timer, og så sidder vi derhjemme og er klar, siger Torben Jensen til Ekstra Bladet.

14:00: Mona Nørgaard, 51, fra Toftlund i Sønderjylland har brugt både i går og hele formiddagen i dag på at forberede sig på Stormen Bodil. Og lige nu kan hun mærke, at tiden er godt givet ud.

- Inden for det sidste korte stykke tid har stormen virkelig taget til. Jeg kan mærke, at det rykker i ejendommen, og hegnet ude ved marken er også mærket af stormen. Jeg tror, det bliver slemt senere i dag, siger Mona Nørgaard.

Mona har en aftale med sine naboer om, at de hjælper hinanden, hvis enten køerne eller hestene udenfor skulle blive meget bange.

- Jeg var lige i stalden for at give hestene wrap, og de har det heldigvis godt indtil videre. Det er jo nervøse dyr, så jeg bliver hjemme i dag og holder øje. Jeg har også sørget for at have mad og stearinlys, til hvis strømmen går, siger Mona Nørgaard.

Mona frygter allermest, at vinden vender i en anden retning end syd-vest. For så vil hendes ejendom være meget udsat.

- Hestetrailer og bil er kørt i læ, fortæller hun.

13:30: Tonny Egede Bukdahl, 33, fra Holsted ved Esbjerg er taget hjem fra universitetet før tid.

- Det larmer helt vildt lige nu. Vi kan se, at det også rykker rigtig godt i træerne, og jeg tror virkelig, at der er nogle af dem, der vælter i løbet af i dag og i aften. Det rusker rigtig meget, siger Tonny Egede Bukdahl til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at han er taget hjem og skal bruge resten af sin dag på at holde sig opdateret om stormen. Ellers står den på familiehygge.

- Vi er nok 65 personer på mit hold i Esbjerg, hvor jeg læser til ingeniør. Og halvdelen af os tog hjem her ved middagstid, siger Tonny Egede Bukdahl.

12:40: Pia Ejsling fra Nørre Vorupør ved den nordjyske vestkyst er på vej hjem fra Thisted. Hende og familien bor kun en kilometer fra stranden, og hun kan mærke, at stormen er ved at tage fat.

- Det bliver grimt det her, tror jeg. Jeg er på vej hjem nu, og der ligger allerede grene på vejen. Der er også vand på vejene, som skummer, fordi blæsten puster så meget til det, siger Pia Ejsling til Ekstra Bladet.

Hun fortæller, at hun straks vil hente sine børn hjem fra skole.

- Det er en ældre bygning, som mine børn går i skole i, og jeg synes ikke, de skal være der mere. Så dem vil jeg hente nu, og så skal vi spise risengrød og æbleskiver resten af dagen, siger Pia.

10.55: Hans Mortensen, Esbjerg. Har valgt at blive hjemme fra sit arbejde som produktionsleder ved TDC på Fyn på grund af stormen:

- Det blæser kraftigt. Naboens skraldespand har været på besøg inde hos mig. Det er ikken slemt endnu. Jeg sidder og venter spændt. Men min gamle far med over 60 års erfaring som landmand og strandfoged, siger at det bliver slemt. Han har været ude og kigge. Han plejer at være lige så pålidelig som DMI, siger Hans Mortensen.

Hans far siger, at vandet bliver oppe, ude i Vadehavet.

- Det trak sig ikke tilbage ved lavvande. Det blev oppe, og det mener han ikke er så godt, siger Hans Mortensen, der beretter, at naboens skraldespand er kørt hjem igen efter den rullede over vejen.

Opdateres med øjenvidneberetninger fra flere danskere...

Følg stormen på Twitter herunder:

1 af 4 - Det blæser kraftigt. Naboens skraldespand har været på besøg inde hos mig, lyder det fra Hans Mortensen fra Esbjerg. Foto: Claus Jessen
2 af 4 Hos Pia Ejsling i Nørre Vorupør skummer vandet på vejene (Privatfoto)
3 af 4 I Holsted ved Esbjerg er Tonny Bukdahl taget tidligt hjem fra universitetet. Syd- og Sønderjyllands fraråder al unødig udkørsel (Privatfoto)
4 af 4 I Herning kæmper de frivillige brandmænd med at holde vejene fri for træer. (LÆSERFOTO)
0 kommentarer
Vis kommentarer