70.000 elkunder mistede strømmen under Bodil

Stormen Bodil mørkelagde 70.000 hjem under sin fremmarch. Men det var blot halvt så mange som Allan

En fiskerbåd i gevaldige problmer under Bodils hærgen ved  Årøsund. (Foto: Fiskerforum.com)
En fiskerbåd i gevaldige problmer under Bodils hærgen ved Årøsund. (Foto: Fiskerforum.com)

Selv om stormen Bodil blæste og blæste, var det det kun et fåtal af de danske hjem, der blev lagt mørke. I omkring 70.000 danske hjem gik strømmen i en periode på 25 minutter i snit.

Det oplyser Dansk Energi, der har indsamlet tal fra de største elnetselskaber, der leverer el til 80 procent af de danske elkunder.

Det er markant færre end under decemberstormen i 1999 og under Allan i oktober. Efter orkanen Allan var 180.000 hjem uden strøm - og det tog i snit en time, før de fik strøm igen.

I 1999 var i alt 440.000 husstande uden strøm. Og det gennemsnitlige nedbrud var på over 10 timer, når skaden skete.

Se også: Storebæltsbroen er åben igenSe også: Falck er rykket ud til 1300 Bodil-skader

- Årsagen til den markante forbedring i forhold til stormen i 1999 er, at elnetselskaberne har gravet deres del af nettet i jorden. Det er derfor ikke så sårbart, når træer vælter i stormen, siger Peter Hansen, chefkonsulent i Dansk Energi.

I 2000 var der over 40.000 kilometer luftledninger i elnetselskabernes del af elnettet. I dag er der under 10.000 kilometer. Og det er nedgravningen, der er den væsentligste årsag til de langt færre og kortere afbrud, oplyser chefkonsulenten.

Nu er Bodil blæst væk - men netselskaberne afventer, om udsigten til forhøjet vandstand i de indre danske farvande fører til yderligere afbrud.

Strømmen kan gå ned enten på grund af oversvømmelse, eller fordi selskaberne må slukke de forsyningsanlæg, som er i farezonen for at blive oversvømmet.

- Vi vil naturligvis beholde strømmen så længe som mulig, men hvis vandstanden stiger, kan det blive nødvendigt at udkoble anlæg i enkelte områder af sikkerhedshensyn, siger Peter Hansen.

- Hvis det bliver nødvendigt, forventer vi, det kan komme til at berøre få hundrede kunder i det enkelte lokalområde, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer