Vandene stiger - kan ende med evakueringer

- Vandstanden i Roskilde Fjord, Isefjorden og ved Hundested kan komme til at overskride grænserne for en 100 års-hændelse, lyder det fra DMI. Kan give store problemer i eftermiddag

Situationen netop nu ved Roskilde Fjord (Foto: Jakob Jørgensen)
Situationen netop nu ved Roskilde Fjord (Foto: Jakob Jørgensen)

De stigende vandstande kan ende med, at der skal gennemføres evakueringer flere steder, f.eks. i Roskilde.

- Vi har aldrig set noget lignende før i vores modeller. Det tyder på at vandet kommer til at stå meget højt i eftermiddag og i aften. I Roskilde Fjord, Isefjorden og omkring Hundested kan det overskride grænserne for en 100 års-hændelse.

Sådan siger meteolog og stormflodsvagt hos DMI, Frank Nielsen, til b.dk.

Se også: Efter Bodil: Her kommer vandet

Begrebet 100 års-hændelse optræder, når vandet i Roskilde, Holbæk og Hundested stiger 150, 180 og 160 centimeter over normal vandstand.

- Vores prognoser siger, at vandet alle steder vil være omkring to meter over det normale fra sidst på eftermiddagen, siger stormflodsvagten til b.dk.

Se DMIs seneste prognose ved at klikke her.

Midt- og Vestsjællands politi sendte ved 9.30-tiden i dag denne advarsel ud: 'Den forhøjede vandstand forventes at medføre betydelige oversvømmelser i Jyllinge i området omkring: Osvej Vest, Osvej og Værebro Å fra Høgevænget til Strandvænget.

Beboere i området opfordres til at sikre deres boliger mod indtrængende vand. Beredskabsstyrelsen placerer sandsække ved indkørslerne til alle veje fra Osvej Vest/Osvej, hvor områdets borgere selv kan afhente sandsække til sikring.'

Årsagen til problemerne, der også vil ramme en række andre steder, bl.a. Vadehavet, de østvendte jyske kyster, det nordlige Sjælland og flere andre steder, er naturligvis til tusinder at tons vand, der er blevet flyttet af stormen Bodil.

Vinden fortsætter som bekendt frem til i løbet af lørdagen. Masser af vand er presset ned gennem Kattegat og er ligesom blevet 'stoppet' når det skulle fordele sig i Lillebælt, Storebælt og Øresund.

Holder prognoserne - DMI nævner at der kan være fejl i modellerne for højvandsberegninger - så kan det betyde, at der skal evakueres fra lavtliggende områder i blandt andet Roskilde.

0 kommentarer
Vis kommentarer