Hækkerup om handelsaftale: WTO beviste sit værd

Efter hårde forhandlinger er 160 lande i WTO blevet enige om en ny global handelsaftale.

Efter 12 års tilløb landede verdenshandel-organisationen WTO natten til lørdag en aftale, der ifølge analyser kan tilføre omkring 960 milliarder dollar til verdensøkonomien.

Og med organisationens første globale handelsaftale, siden WTO blev oprettet i 1995, har den dermed bevist sit værd, mener den danske handels- og europaminister Nick Hækkerup (S).

- Nu har WTO bevist, at det er en organisation, som kan lave de her store aftaler, og det betyder også en hel masse for verdens tillid og respekt for WTO i det hele taget, siger han til Ritzau.

Se også: WTO vedtager historisk handelsaftale

Nogle kritikere mener, at aftalen tilgodeser de rige industrilande. Blandt andet har Cuba og Indien stået i vejen for en aftale, men til syvende og sidst droppede man at udnytte sin vetoret.

Nick Hækkerup mener imidlertid, at aftalen er positiv for ulandene generelt.

- Der hvor der tidligere har været handelsbarrierer, told som har været besværlig, problemer med grænseovergangene, og mystiske regler om indberetninger - det begynder man at rydde op i, så det bliver lettere at sælge varer, siger han og tilføjer:

- Når det bliver lettere at sælge varer fra et land til et andet, så bliver man rigere, og så bliver udviklingslandene også rigere.

Nick Hækkerup vurderer, at mange mennesker fra samfundets nederste lag vil få gavn af den nye handelsaftale.

- Der er en masse mennesker, som lever i den yderste fattigdom i dag, som på grund af den her aftale, vil kunne blive løftet ud af denne her fattigdom, siger han.

Omkring 160 lande er blevet enige om den nye handelsaftale.

Den globale aftale er faldet på plads efter flere dages hårde forhandlinger på den indonesiske ø Bali mellem ministre og embedsmænd fra hele verden.

0 kommentarer
Vis kommentarer