Klar til evakuering - vandet stiger

Politi, beredskabet og andre myndigheder er klar til evakueringer. De næste timer afgørende for om der bliver tale om omfattende oversvømmelser

Også omkring Holbæk kan der opstå situationer, som gør evakuering nødvendig (Foto: Jakob Jørgensen)
Også omkring Holbæk kan der opstå situationer, som gør evakuering nødvendig (Foto: Jakob Jørgensen)

- Vi tør ikke sige, hvornår det kulminerer. Det afhænger af mange forskellige faktorer. Men om et par timer venter vi, at vandet er på sit højeste i Roskilde Fjord.

Sådan siger pressechef ved Nordsjællands Politi, Henrik Suhr, til Ekstra Bladet.

Allerede tidligt i formiddag gjorde myndighederne sig klar til at skulle evakuere dele af Roskilde. Og nu varsler politiet risiko for overhængende risiko for oversvømmelse af havneområde og indre by i Frederikssund.

Se også: Vandene stiger - kan ende med evakueringer

- Nordsjællands Politi beder beboerne omkring havnen i Frederikssund om at forlade eller gøre sig klar til at forlade deres bolig og søge mod højere liggende områder. Vandstanden forventes at stige meget hurtigt nu og i løbet af eftermiddagen, hvilket vil medføre oversvømmelser. Politiet og redningsberedskab er til stede i området og koordinerer indsatsen. Beboere kan søge til Græse Bakkebyskole, hvor kommunen sørger for opholdsfaciliteter, skriver Nordsjællands Politi i en pressemeddelelse.

DMI's stormflodsvagt Thyge Rasmussen fortæller, at vandstanden i Roskilde Fjord ventes at stige til et max på 1.80 meter i løbet af de kommende 2-3 timer.

Klokken 14.30 lå vandstanden på 1.52, oplyser DMI.

Se også: Storebæltsbroen er åben igen

Det er især i nordvendte havne, kyster, fjorde og lignende, hvor problemerne bliver meget store. Stormen Bodil har presset enorme mængder vand ned gennem Kattegat, og vandet har så at sige haft vanskeligt ved at fordele sig i Lillebælt, Storebælt og Øresund.

Det har givet store problemer på Nordfyn og det nordlige Sjælland, ligesom der er meget vand i havne og fjorde i Østjylland.

- Sammen med kommunen vurderer vi løbende situationen, siger Simon Schwaner, der er talsmand hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Planlægger evakuering
- Det er muligt, at der skal ske evakuering af enkelte husstande. Det er en mulighed, vi planlægger for, siger Simon Schwaner til Ritzau.

I givet fald vil det berøre borgere i Jyllinge og muligvis andre steder.

Se også: Efter Bodil: Her kommer vandet

Roskilde Fjord er - sammen med Isefjorden (hvor vandstanden forventes at toppe på to meter i løbet af de kommende timer) - ikke det eneste problem. Klokken 12.15 var vandstanden i Frederiksværk 1,7 meter over normalen og stigende. Det er 30 cm højere end ved Roskilde på samme tid.

Halsnæs Kommune advarer om, at Classens Dige kan blive oversvømmet - den er to meter høj. Det vil betyde oversvømmelse af store boligkvarterer. Samlet 3-400 adresser. Der er også advarsler om risiko for oversvømmelser af andre kystnære områder.

I Frederikssund er Kronprins Frederiks Bro fortsat spærret. Indsatslederen hos det kommunale beredskab siger til Ekstra Bladet, at også der kan evakueringer blive nødvendig.

Nordsjællands Politi beder klokken 14.30 beboerne omkring havnen i Frederikssund om at forlade eller gøre sig klar til at forlade deres bolig og søge mod højere liggende områder. Vandstanden forventes at stige meget hurtigt nu og i løbet af eftermiddagen, hvilket vil medføre oversvømmelser.

Evakueringscenter på Fyn
DMI har også varslet om en betydelig forhøjet vandstand i Odense Fjord.

Vandet er allerede nået 1.63 meter over den normale vandstand, og DMI forventer, at det inden for de kommende timer vil stige til 1.75, inden det begynder at falde igen.

Områder som Seden Strandby, Stige, Færgevej, Kanalvej og Lumbyvej vil blive oversvømmet i Odense.

Politiet har derfor - oplyser KSN-leder Lars Fredensborg - fra Fyens Politi - etableret et evakueringscenter på Risingskolen, hvor der er gjort klar til at modtage omkring 100 personer.

0 kommentarer
Vis kommentarer