Vinduer sprækker i Vikingeskibsmuseet

Trods grundig sikring er vinduer i Vikingeskibsmusset sprækket. Foreløbig er der dog ikke fare på færde

Efter pres fra Roskilde Fjords vande fredagen igennem gav enkelte af vinduerne i Vikingeskibsmuseet fredag aften efter, og der opstod sprækker i dem.

- Der trænger vand ind, men umiddelbart er skibene ikke i fare, fortæller presseansvarlig for Vikingeskibsmuseet, Rikke Johansen, til Ritzau.

Beredskabsstyrelsen havde sat træplader på den vinduesfacade, der vender ud mod vandet, ligesom soklen er blevet beskyttet med sandsække.

- Men nogle af vinduerne er sprækket, og vandet trænger ind bag pladerne, så Beredskabsstyrelsen er vendt tilbage for at forstærke afskærmningen, forklarer Rikke Johansen.

Samtidig er et udrykningshold fra Nationalmuseet taget til Roskilde.

- De laver en plastikafskærmning omkring skibene, så de ikke bliver sprayet til med vand fra de utætte vinduer, siger Rikke Johansen.

Man skulle umiddelbart tro, at de fleste skibe kan tåle vand. Men ikke når der er tale om vikingeskibe, der er over 1000 år gamle.

- De originale vikingeskibe har bestemt ikke godt af fugt og vand. Det er vigtigt, at luftfugtigheden omkring dem ikke bliver for høj af hensyn til deres bevaringstilstand, sagde museumsdirektør Tinna Damgaard-Sørensen tidligere fredag til Ritzau.

Skibene på udstillingen er konserveret med en slags kunstvoks, så de kan stå i luften uden at blive til støv.

Det vand, der allerede er trængt ind i museet, er ikke til fare for skibene.

- Det løber ned i kælderen, hvor vi også har ting, som vi gerne vil bevare, men det er foreløbig så lidt, at det kan støvsuges op, forklarer Rikke Johansen.

Den voldsomme vinterstorm har presset vandstanden i Roskilde Fjord op i et faretruende niveau. Vandet er steget til knap to meter over det normale niveau, og museet er nærmest omgivet af vand.

Således har politiet måttet afspærre Sct. Claras Vej, der løber ved museet, over en strækning på 300 meter, fordi den er oversvømmet, oplyser Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

0 kommentarer
Vis kommentarer