51-årig får lynerstatning for livmoderhalskræft

27.000 kvinder blev ikke screenet for livmoderhalfkræft. 51-årige Laila Sønderlyng har fået tildelt 793.150 kroner for varigt mén, svie og smerte.

It-fejl var skyld i, at 27.000 kvinder ikke blev screenet. Den første kvinde har fået erstatning for sygdom.

Den første af de kvinder, der er blevet syg af uhelbredelig livmoderhalskræft, efter at en it-fejl var skyld i, at 27.000 kvinder ikke blev indkaldt til screening for celleforandringer, har fået tilkendt erstatning.

Se også: 72 kræftsyge kvinder søger erstatning efter fejl

Det er sket blot halvanden måned efter at sagen begyndte at rulle. Det skriver Politiken lørdag.

51-årige Laila Sønderlyng, som Politiken mødte i oktober, lider i dag af uhelbredelig livmoderhalskræft, og Patientforsikringen har nu vurderet, at var hun blevet indkaldt til screening hvert tredje år, kunne hun være blevet reddet med et simpelt keglesnit.

Se også: Sundhedsstyrelsen advarer mod cannabis-medicin

- Det var selvfølgelig hårdt at læse sort på hvidt. Men mest af alt blev jeg bare så glad og taknemmelig for, at min situation nu helt officielt bliver anerkendt, siger Laila Sønderlyng til Politiken.

I første omgang har hun fået tilkendt en erstatning på 793.150 kroner for varigt mén, svie og smerte. De bliver udbetalt straks, mens Patientforsikringen fortsat regner på, hvor meget hun skal have for tabt arbejdsfortjeneste og tab af erhvervsevne.

Se også: Flere danske kræftpatienter får behandling til tiden

Ifølge Laila Sønderlyngs egne beregninger vil den erstatning blive på godt 1 million kroner.

I Patientforsikringen forklarer direktør Karen-Inger Bast, at man indtil videre har modtaget 80 anmeldelser og har nedsat en særlig arbejdsgruppe, så sagerne om livmoderhalskræft kan lynbehandles.

- De her sager er en helt ny type, som vi ikke har haft før. Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, som man i værste fald kan dø af, så derfor vil vi gerne udbetale erstatningerne hurtigt, siger Karen-Inger Bast.

- Nu har vi afgjort den første sag, og min forventning er, at de næste afgørelser vil falde inden jul, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer