TV: Se Harlems reaktioner på Mandelas død

Se reaktionerne fra New Yorkerne i Harlem foran Apollo Theater på aftenen for Mandelas død

Kort tid efter nyheden om Nelson Mandelas død mødte folk sporadisk op foran Apollo Theater i Harlem. Her har en mand lavet sit eget alter til ære for den afdøde leder. (Foto: Thea Pedersen)
Kort tid efter nyheden om Nelson Mandelas død mødte folk sporadisk op foran Apollo Theater i Harlem. Her har en mand lavet sit eget alter til ære for den afdøde leder. (Foto: Thea Pedersen)

HARLEM, NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Reaktionerne var forskellige, men kærligheden og respekten for den afdøde sydafrikanske leder Nelson Mandela den samme og ikke til at tage fejl af, da Ekstra Bladet torsdag aften tog pulsen for statslederens død på gaden i New York.

Blot kort tid efter Jacob Zuma havde annonceret den 95-åriges bortgang, valgte det legendariske Apollo Theater på 125 Street i Harlem-bydelen af Manhattan at skifte lystavlen ud med en særskilt annoncering:

- In memory of Nelson Mandela, 1918-2013. He changed our world, står der nu oplyst med store bogstaver på spillestedet, der om noget gennem historien er blevet symbolet på de sortes kamp for rettigheder.

Det var da derfor heller ikke tilfældigt, at Nelson Mandela selv lagde vejen forbi Apollo i 1990, da han besøgte New York og gik sejrsgang gennem gaderne, for første gang efter sin løsladelse.

For nogle af aftenens forbipasserende var budskabet om den ellers skrantende ANC-forkæmpers død, helt nyt og blev overbragt af Ekstra Bladets udsendte.

Andre havde hørt nyheden i radioen eller på tv'et og kom for at ære ham.

- Jeg er her for at lave et alter til ham. Han har samme status som Ghandi og Martin Luther King, lød det fra en hvid kunstner, der kaldte sig selv D. J.

Kort efter knælede en ung, hvid kvinde ned og skrev en hilsen på collagen af Mandela-billeder, der var blevet udstilet på jorden på Harlems hovedstrøg, der ikke uvæsentligt også omtales som Dr. Martin Luther King Jr. Boulevard.

- Jeg er her, fordi jeg skulle til et møde og så dedikationen til vores kære broder Nelson Mandela. Nelson var en forkæmper for menneskelighed, og jeg er meget trist over hans død, men omvendt er jeg også taknemlig for, at vi er blevet velsignet med hans selskab i løbet af årene, så tak Nelson Mandela for alt, hvad du har gjort. Ikke kun for mig men for alle over hele verden. Tak, lød det dybfølt fra lærer James Bethea fra Queens.

Hør flere bevægende reaktioner fra sydafrikanske amerikanere og andre borgere i bydelen, der markede dagen ved at komme forbi Apollo.

1 af 4 Apollo Theater skiftede kort efter nyheden hele facadeskiltet ude med en hyldest til Nelson Mandela. 'Han ændrede vores verden', står der. (Foto: Thea Pedersen)
2 af 4 En ung kvinde knæler for at skrive en hilsen på billederne af Mandela på jorden. (Foto: Thea Pedersen)
3 af 4 - Dette er en festaften. Vi skal fejre ham. Vi skal feste. Sikke et liv han har levet, lød det fra denne kvinde, der kom fra Harlem Womens Internationsl. (Foto: Thea Pedersen)
4 af 4 Kort tid efter nyheden om Nelson Mandelas død mødte folk sporadisk op foran Apollo Theater i Harlem. Her har en mand lavet sit eget alter til ære for den afdøde leder. (Foto: Thea Pedersen)
0 kommentarer
Vis kommentarer