Langhalset kæmpe bliver Danmarks første dinosaur

Dinosauren, der flytter ind på Statens Naturhistoriske Museum, har kostet 4,3 millioner kroner

Misty, her på auktionen i London i oktober, har kostet Statens Naturhistoriske Museum 4,3 millioner kroner. (Foto: AP)
Misty, her på auktionen i London i oktober, har kostet Statens Naturhistoriske Museum 4,3 millioner kroner. (Foto: AP)

Et 17 meter langt dinosaur-skelet er på vej til at blive Danmarks første dinosaur-fossil.

Det er Statens Naturhistoriske Museum, der skal finde plads til skelettet, der kan måle sig med de længste HT-busser - dem med harmonikafolder på midten.

Skelettet blev købt på en auktion i London for to uger siden, men det blev i første omgang holdt hemmeligt, hvem der kunne tage kæmpen med hjem.

Købet af dinosauren med kælenavnet Misty vækker begejstring hos rektor Ralf Hemmingsen fra Københavns Universitet, som Statens Naturhistoriske Museum hører under.

- Museet har gjort et kup. Sammen med museets enestående samling af havets kæmper - hvalerne - bliver Misty et ikon i Statens Naturhistoriske Museums kommende udstillinger ved Botanisk Have, siger han i en pressemeddelelse.

Misty tilhører arten Diplodocus longus - bedre kendt som 'langhals', en fredsommelig, planteædende kæmpe, der levede for cirka 150 millioner år siden i det vestlige Nordamerika.

Prisen for fossilet var 4,3 millioner kroner, og det er takket været en rundhåndet donation fra Det Obelske Familiefond, at museet har kunnet erhverve sig fossilet.

- Misty er en ikonisk genstand, en vi fascineres af, og den vil med sikkerhed skabe værdi for museet i mange generationer fremover, siger Christen Obel, formand for Det Obelske Familiefond.

Skelettet blev fundet ved lidt af et tilfælde tæt ved byen Ten Sleep i den amerikanske delstat Wyoming i USA i 2009.

Den tyske palæontolog Raimond Albersdörfer var i færd med en udgravning, da hans to sønner spurgte, om de måtte grave med. De fik et sted at grave i nærheden, hvor de fandt en knogle, der var så stor, at ikke kunne bære den.

Der findes kun ganske få tilsvarende ægte og næsten komplette skeletter af Diplodocus longus udstillet på museer rundt om i verden.

0 kommentarer
Vis kommentarer