Kemisk vagthund modtager Nobels fredspris

Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben modtog tirsdag Nobels fredspris i Oslo

I skyggen af mindeceremonien for Nelson Mandela modtog Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) tirsdag Nobels fredspris i Oslo.

Organisationen spiller lige nu en vigtig rolle i destrueringen af alle kemiske våben i Syrien, hvor en blodig borgerkrig har udspillet sig i snart tre år.

- Vi har nu en mulighed for at slippe af med en hel kategori af masseødelæggelsesvåben. Det vil være et stort resultat, hvis vi kan nå det, sagde formanden for den norske Nobelkomité, Thorbjørn Jagland, ved overrækkelsen.

Det var OPCW's generaldirektør, tyrkiske Ahmet Uzumcu, der tirsdag modtog prisen, der tidligere er gået til blandt andre Nelson Mandela og Barack Obama.

- Det er mit inderlige håb, at denne pris vil anspore til en indsats for at gøre konventionen mod kemiske våben til en virkelig universel norm, udtalte Ahmet Uzumcu tirsdag.

OPCW, der tæller 190 medlemslande, blev oprettet i 1997 for at eliminere alle verdens kemiske våben.

Organisationen kom for alvor på banen, da en oprørskontrolleret forstad til Damaskus i august blev angrebet med nervegassen sarin. Et angreb som ifølge USA kostede over 1400 mennesker livet.

OPCW er en relativ lille organisation med et moderat budget, som har hovedkvarter i Haag i Holland.

0 kommentarer
Vis kommentarer