Tidligere piratgidsel: Ny virkelighed truer

Søren Lyngbjørn er nu helt ude af sit ansættelsesforhold til Shipcraft

Søren Lyngbjørn er ved godt mod trods skavankerne fra sit 838 dage lange gidselophold i Somalia. Foto: Henning Hjorth
Søren Lyngbjørn er ved godt mod trods skavankerne fra sit 838 dage lange gidselophold i Somalia. Foto: Henning Hjorth

En ny virkelighed truer for det tidligere piratgidsel Søren Lyngbjørn, der sad fanget 838 dage i Somalia.

Siden frigivelsen 30. april i år har styrmanden været sygemeldt og fået fuld løn, men nu er det slut.

- Jeg er helt ude af Shipcraft nu og er lige røget på sygedagpenge, fortæller Søren Lyngbjørn.

Lyngbjørn og de øvrige fem søfolk fra kapringen i 2011 fik efter deres frigivelse udbetalt den løn, de havde opsparet under deres 26 måneder i fangenskab.

Rederiet Shipcraft, der under hele gidselforløbet blev kritiseret for deres manglende vilje til at få besætningen hjem, gav derudover de seks ansatte en økonomisk kompensation på 5000 dollar.

Se også: Eks-gidsler kører sag mod ShipcraftSe også: Enhedslisten kræver langvarig gidselsag kulegravet

Kort efter fik de en fyreseddel med tre måneders fratrædelse. Den opsparede hyre har givet Søren Lyngbjørn mulighed for at købe sig et hus på Ærø, men han er ikke uden betænkeligheder over den nye situation, han står i.

- Det er ligesom med alle andre, der er syge i længere tid og er blevet fyret. Det er ikke nemt, siger han til Ekstra Bladet.

Styrmanden fra Ærø lider stadig under fysiske komplikationer, han pådrog sig i sit fangenskab.

En nervebetændelse gav ham så slemme smerter i benene, at han i dag går til genoptræning og må støtte sig til sin krykke, og for få dage siden fik han lavet et omfattende indgreb hos en tandlæge. Tænderne var knækket en efter en, mens han sad i den somaliske bush.

Se også: Eddy Lopez har klaget over TV2 og Ekstra Bladet

I indeværende uge vil pressenævnet offentliggøre dets afgørelse i den klagesag, en af de andre kidnappede sømænd, danske Eddy Lopez, har anlagt.

Eddy Lopez håber at få medhold i sin klage om, at Ekstra Bladet og TV 2 har udstillet og krænket ham med dækningen af gidselsagen, og selv om Søren Lyngbjørn følger sagen fra sidelinjen, vil han ikke kommentere den.

- Det er Eddys sag, men jeg er da nysgerrig. Jeg er jo med på de billeder, han er utilfreds med, men jeg blander mig helt uden om den sag, siger Søren Lyngbjørn, som dog gerne vil komme med sit syn på sagen, når afgørelsen er lagt frem.

I den tid, Søren Lyngbjørn ikke bruger på at gøre sit nye hus i stand med hjælp fra lokale håndværkere, kan han også følge med i to andre sager, der er kommet i kølvandet på den langstrakte gidselaffære.

De seks gidsler har alle krævet faretillæg udbetalt af det modvillige rederi Shipcraft, og ved siden af er arbejdsskadestyrelsen i gang med at behandle Lyngbjørns krav på erstatning. Det tidligere gidsel understreger, at han er ved godt mod trods al virakken og det svingende helbred.

0 kommentarer
Vis kommentarer