USA: Obamas håndtryk med Castro var ikke planlagt

I Washington er der fortsat dyb bekymring over Cubas undertrykkelse af menneskerettighederne

Præsident Barack Obamas håndtryk med Cubas præsident, Raul Castro , ved tirsdagens store mindeceremoni for Nelson Mandela i Johannesburg var ikke planlagt, fastslår Det Hvide Hus i en presseerklæring.(AP)
Præsident Barack Obamas håndtryk med Cubas præsident, Raul Castro , ved tirsdagens store mindeceremoni for Nelson Mandela i Johannesburg var ikke planlagt, fastslår Det Hvide Hus i en presseerklæring.(AP)

Præsident Barack Obamas håndtryk med Cubas præsident, Raul Castro , ved tirsdagens store mindeceremoni for Nelson Mandela i Johannesburg var ikke planlagt, fastslår Det Hvide Hus i en presseerklæring.

- Det var ikke noget planlagt møde. I dag var præsidentens fokus fremfor alt på mindeceremonien for Nelson Mandela. USA tillægger det stor betydning at folk fra hele verden deltog i ceremonien, siger en talsmand for Det Hvide Hus.

Billeder og optagelser af håndtrykket mellem de to ledere dominerede en del af nyhedsstrømmen fra mindesceremonien på et stadion i Soweto ved Johannesburg.

- USA er stadig dybt bekymret over undertrykkelsen af menneskerettighederne i Cuba, understreger talsmænd for Obama.

Obama trykkede Castro i hånden, inden han gik på talerstolen og langede ud efter lande som Cuba i et angreb på alle, der hylder Mandelas minde, men som samtidig undertrykker anderledes tænkende i deres eget land.

I Cuba blev håndtrykket udlagt som et tegn på, at "USA's aggressioner måske er ved at begynde at aftage."

USA har været en hård kritiker af det kommunistiske styre i Cuba i over 50 år.

I sin tale sagde Obama til den sydafrikanske befolkning, at "verden takker jer for at dele Nelson Mandela med os."

Præsidenten hyldede Mandela som en af historiens giganter og sammenlignede ham blandt andet med Mahatma Gandhi og Martin Luther King.

- Ligesom Dr. King gav han de undertrykte en stemme. Og ligesom Abraham Lincoln holdt han sammen på sit land, da der var trusler om, at det ville bryde sammen, siger den amerikanske præsident.

0 kommentarer
Vis kommentarer