Fandt to stenalder-lig på stranden

Stormen har vasket menneskeknogler frem i strandkanten på Sjælland

En kæbe med tænder er blandt ligresterne, der er fundet på en strand ved Vordingborg. (Foto: Museum Sydøstdanmark)
En kæbe med tænder er blandt ligresterne, der er fundet på en strand ved Vordingborg. (Foto: Museum Sydøstdanmark)

Stormen Bodil har givet arkæologerne en hjælpende hånd ved at blotlægge en stenaldergrav på Knudshoved Odde i Vordingborg på Sydsjælland.

Strandgæster fandt mandag knogler og tænder i sandet og slog alarm hos Museum Sydøstdanmark.

Museumsdirektør Dorthe Wille-Jørgensen har lige siden haft hænderne begravet dybt i sandet, hvor hun blandt andet har fundet kranie, rygsøjle, tænder og kæbe fra to personer.

- To individer er begravet, og flintredskaber i jorden peger på, at de er fra stenalderen, siger Dorthe Wille-Jørgensen og vurderer tidspunktet til omkring 3500 år før vor tidsregning.

Trods de mange år i jorden, er knoglerne i fin stand.

- Ligene er meget porøse, men de har ligget godt gennemskyllet og i kalk og er derfor ganske velbevarede, siger museumsdirektøren til Ekstra Bladet.

Ifølge Dorthe Wille-Jørgensen udelukker tændernes tilstand, at der kan være tale om lig fra nyere tid.

- Tænderne er fuldstændig planslidte, og det viser, at ligene stammer fra middelalderen eller tidligere, forklarer hun.

Se også: Se billeder: Stormen afslørede mystisk bunker

Før stormen var de døde begravet i en skrænt, som stormfloden tog en ordentlig bid af i sidste uge.

- Højvandet har været så voldsomt, og der er blevet taget tre til fire meter af kysten, så det er ikke til at vide, hvor meget vandet har skyllet væk.

- Vi havde aldrig fundet ligene, hvis det ikke var for stormen, og det er jeg glad for. Det hjælper os til at sætte prikkerne i danmarks-historien, siger Dorthe Wille-Jørgensen og forklarer, at det er første gang, at der er fundet en egentlig grav i området.

Stormen har også bragt andre overraskelser med sig. Da vandet trak sig tilbage på stranden ved Liseleje i Nordsjælland, dukkede en ukendt bunker frem fra sit skjul.

Ifølge skovfoged Søren Agerlund fra Naturstyrelsen er der formentlig tale om en bunker, der blev opført af tyskerne under Anden Verdenskrig.

1 af 2 (Foto: Museum Sydøstdanmark)
2 af 2 En kæbe med tænder er blandt ligresterne, der er fundet på en strand ved Vordingborg. (Foto: Museum Sydøstdanmark)
0 kommentarer
Vis kommentarer