Politiet rykker væk fra demonstranterne i Kijev

Demonstranter har tvunget politiet væk fra Kijevs besatte rådhus. Nu bliver fredelige protester tilladt

Ukrainsk politi og sikkerhedsstyrker fra indenrigsministeriet har forladt de steder, hvor der bliver demonstreret i Kijev.

- Politiet har både forladt rådhuset og Uafhængighedspladsen, siger øjenvidner, der har set korteger af busser med politifolk køre væk fra byens centrale steder.

Politi i kampuniformer stormede ellers tidligt onsdag rådhuset, hvor de imidlertid blev drevet på flugt af aktivister, som mødte dem med vand fra brandhaner i bygningen.

Da politiet var kørt væk fra bygningen, udsendte den ukrainske indenrigsminister, Vitalij Sakjartjenko, en erklæring, hvori han understreger, at politiet hverken vil storme rådhuset eller Uafhængighedspladsen, hvor mange tusinde demonstranter er samlet for at kræve præsident Viktor Janukovitjs afgang.

Demonstranterne holder fast i deres krav om, at Ukraine skal rykke tættere på Europa, efter at præsident Janukovitj i sidste måned droppede at underskrive en længe planlagt handels- og associeringsaftale med EU.

Oppositionslederen Arsenij Jatsenjuk opfordrer til, at "millioner skal gå på gaden i Kijev" og støtte de proeuropæiske protester. Han forudsiger, at præsident Janukovitj vil blive tvunget til at træde tilbage.

- Vi vil ikke tilgive dette. Der vil komme millioner her, og hans regime vil bryde sammen, siger Jatsenjuk, som leder den fængslede eks-premierminister Julia Timosjenkos parti.

I stedet for at sprede sig er demonstranterne samlet og øget i antal efter politiaktioner mod deres protestlejre.

Snesevis af mennesker dannede tidligt onsdag en levende mur for at holde politiet væk fra Uafhængighedspladsen.

USA og EU har udtrykt dyb bekymring over de tiltagende spændinger i Ukraine.

- Vold har ingen plads i et demokrati, hedder det i en erklæring fra USA's vicepræsident, Joe Biden, som talte i telefon med den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, mandag.

0 kommentarer
Vis kommentarer