Fredes glade gensyn med Obama

Den danske delegation fik sæde ved siden af USA's præsident ved Mandelas mindefest tirsdag

Trods en meget lang flytur til Sydafrika var både Obama og kronprins Frederik i strålende form i Johannnesburg. I midten Michelle Obama. (Polfoto)
Trods en meget lang flytur til Sydafrika var både Obama og kronprins Frederik i strålende form i Johannnesburg. I midten Michelle Obama. (Polfoto)

JOHANNESBURG (Ekstra Bladet): Sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt var kronprins Frederik det officielle Danmarks repræsentant ved tirsdagens store mindefest for Nelson Mandela i Soweto, hvor kronprinsen blandt andet fik et glad gensyn med USA's præsident Obama.

De to danskere ankom omtrent ved arrangementets start ved ti-tiden og var derfor mere heldige end præsidenten, der først nåede frem med timelang forsinkelse.

Sådan har du aldrig oplevet en begravelse

Inde på ærespodiet blev Obama bænket ved siden af Helle Thorning-Schmidt. Det var øjensynligt ikke helt planlagt, men tilsyneladende den plads, der nu var ledig.

Helle sidedame til Obama ved Mandela-hyldest

Også kronprins Frederik fik hilst på præsidenten, før Obama holdt sin tale, der vakte begejstring på stadion i Soweto.

Obama: Vi får aldrig en Mandela igen

Menneske med stort M
Bagefter lykkedes det Ekstra Bladet at fange kronprins Frederik for et par korte kommentarer. Han forlod det meget regnfulde arrangement umiddelbart efter, at Obama havde talt.

- Hvad har Mandela betydet for Dem?

- Først og fremmest var Mandela et menneske med stort M. Han prædikerede tolerance, demokrati og frihed. Det er, hvad vi først og fremmest husker ham for.

- Hvad kan De lære af ham?

- Vi kan lære, at det kan lade sig gøre at prædike tolerance, demokrati og frihed.

Lyt og vær til stede
- Hvordan vil De føre Mandelas moralske visioner videre i Deres eget fremtidige arbejde som regent?

- Mandela var en statsleder. Det er vores lederes opgave at se til den side. Men det er det menneskelige, jeg hæfter mig ved omkring Mandela. Han var jordnær, og det har været fantastisk at møde ham flere gange og opleve hans åndsfriske og glade person. Det vil jeg altid bære i mig. Det gælder om at lytte og være til stede som menneske. Det kunne Mandela, siger kronprinsen, der nu har afsluttet det officielle program for i dag.

Ekstra Bladet er på plads i Sydafrika og følger mindearrangementerne for Mandela hele ugen.