Hemmeligt dokument afslører Villy's dobbeltspil

Udenrigsministerens mediekritik blev til på baggrund af materiale fra gidsel-rederiet

Forhandlingsforløbet viser, hvordan piraternes krav er gået op og ned. (Grafik: Mikkel Lund)
Forhandlingsforløbet viser, hvordan piraternes krav er gået op og ned. (Grafik: Mikkel Lund)

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sagde i går efter en briefing af politikere i udenrigspolitisk nævn, at danske medier har gjort det sværere og dyrere at få gidslerne hjem.

Flere rådsmedlemmer kritiserede direkte Ekstra Bladet på baggrund af den graf over udviklingen i krav om løsesum og artikler i pressen, som udenrigsministeren lige havde gennemgået for dem. Grafen kommer bare på ingen måde fra en uvildig side, men er produceret af rederiet Shipcraft.

Se også: Eddys mor: Ekstra Bladet har reddet min søn

- Man skal forholde sig kildekritisk til materialet. Hvor troværdig er kilden? Samtidig skal man kunne sandsynliggøre sammenhængen mellem akserne, siger professor fra RUC Bent Greve.

Han kender ikke den konkrete sag, men forklarer, at man også altid skal kunne sandsynliggøre, hvad der giver de forskellige udsving i grafen.

Ikke Ekstra Bladets artikel
Direktør i Shipcraft Claus Bech har fortalt Ekstra Bladet, at piraterne har henvist til én af avisens artikler om sagen, og som man kan se af grafen, så svinger løsesummen utallige gange henover de 838 dage, som gidslerne sad fanget. Det var ikke specifikt der, hvor den pågældende artikel blev bragt.

Se også: Sømands-kone: Politikerne og medierne har svigtet

Det fremgår også tydeligt af tidslinjen, at det ikke er Ekstra Bladets artikel, der har givet det største udsving i den krævede løsesum, men tværtimod omtalen i en lang række medier af Shipcrafts politianmeldelse i juni 2011.

Shipcraft har ikke ønsket at udlevere grafen eller nogen former for dokumentation til Ekstra Bladet, ligesom Villy Søvndal ikke vil kommentere artiklen.

Alvorlig kritik i gidselsagen
- læs pressenævnets afgørelse her

1 af 2 Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez og de fire filippinere sad som gidsler i 838 dage. (Foto: Abderahim Mohammed Abdullah)
2 af 2 Forhandlingsforløbet viser, hvordan piraternes krav er gået op og ned. (Grafik: Mikkel Lund)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere