Ny hemmelig kode opdaget i menneskets dna

Forskere har opdaget, at man indtil nu kun har kendt halvdelen af mennesket dna-kode

Forskere har netop opdaget en ny sekundær dna-kode, som afslører, at menneskets krop er 'delt i to'.

Det afslører forskere i tidsskriftet Science.

Fundet kan få store konsekvenser for, hvordan medicinske eksperter bruger arvemasse fra patienter til af diagnosticere sygdomme fremover, lyder det fra forskerne.

Den nyopdagede genetiske kode, der er fundet i arvematerialet, findes i næsten hver eneste celle i kroppen.

Her har den gemt sig i toppen af den dna-kode, som forskerne allerede kender.

Men til forskel fra den dna-kode, som vi allerede kender, der beskæftiger sig med proteiner, så instruerer den nye dna-kode celler i, hvordan gener skal kontrolleres. Det betyder, at vores dna i virkeligheden styrer meget mere, end vi hidtil har troet. Det er blandt andet muligt, at de styrer dna-forandringer og mutationer, som kommer med alderen.

 

- I over 40 år har vi antaget, at dna-forandringer, der påvirker den genetiske kode, udelukkende har betydning for, hvad proteiner foretager sig, siger projektets ledende forfatter John Stamatoyannopoulos, lektor ved University of Washington.

- Nu ved vi, at når vi tolkede på menneskets dna, så fik vi kun halvdelen af billedet, siger han.

Forskerne vidste allerede, at dna'ens genetiske kode bruger et 64-cifret alfabet kaldet codon - men nu har forskerne opdaget, at denne kode har to betydninger - henholdsvis kontrol af proteiner og en anden funktion, der er kontrollerende.

Det er den internationale forskergruppe Encyclopedia of DNA Elements Project, forkortet ENCODE, der står bag opdagelsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer