Kina har modtaget fotos fra månefartøj

Kinesisk robotfartøj og månelandingsfartøj har taget billeder af hinanden på månens overflade

Det kinesiske robotfartøj Jadekaninen har sendt de første billeder ned til jorden fra månen, rapporterer kinesiske medier mandag, efter at månefartøjet har kørt hen over månens overflade i et kæmpemæssigt skridt fremad for Beijings rumprogram.

Ma Xingrui, der er leder af Kinas måneprogram, har erklæret missionen for "en fuldstændig succes", efter at robotfartøjet og månelandingsfartøjet har taget billeder af hinanden på månens overflade.

Det kinesiske rumfartøj landede lørdag på månen med den guldfarvede månebil, som bærer navnet Jadekaninen.

Kinesernes guldfarvede månebil har seks hjul og vingeagtige solpaneler, og den kan køre op til 200 meter i timen. Det er blandt andet meningen, at den skal indsamle geologiske prøver.

Kina sendte en astronaut ud i rummet første gang for 10 år siden. Det er det tredje land - efter USA og det opløste Sovjetunionen - som har gennemført en køretur med et fartøj på måneden.

Missionen opfattes som et symbol på Kinas tiltagende status som en teknologisk avanceret global stormagt, og som kommunistpartiets succes med at vende udviklingen i et tidligere så forarmet land.

Farvefoto af det nationale flag på månefartøjet er blevet sendt direkte ned til rumfartscentret i Beijing, hvor Kinas præsident, Xi Jinping, har lykønsket nationen.

Omridset af Jadekaninen, som på kinesisk hedder Yutu, siges at være synlig på månens overflade ligesom Vestens fortælling om manden i månen. Fartøjet skal undersøge månens overflade i omkring tre uger.

Kina sendte mennesker ud i rummet første gang i 2003 og vil sende en rumstation i kredsløb inden 2020. Forskere i Beijing drøfter også muligheden for at sende en mand til månen på et tidspunkt efter 2020.

Kina har forsikret, at rumprogrammet har fredelige formål, men USA's forsvarsministerium har gjort det klart, at det ikke ønsker, at Kina får strategiske fordele ud af programmet.

- Et gigantisk skridt for Kina, lyder overskriften hen over Hongkong-avisen Sunday Morning Post, hvilket vækker mindelser om de ord, der blev udtalt i 1969 af amerikaneren Neil Armstrong - det første menneske på månen.

/ritzau/AFP

0 kommentarer
Vis kommentarer