Holgers afskedsgave til boligejerne: Hold kæft og betal!

SF vil forhindre boligejere i at klage til Landsskatteretten, som ellers giver skatteyderne ret i fire ud af fem sager

Hvis Holger K. Nielsens forslag  vedtages, bliver det i fremtiden politisk udpegede lægmænd i de lokale vurderingsankenævn, der kommer til at bestemme, hvor meget titusindvis af lejere, andelsboligejere og almindelige husejere fremover skal betale i boligskatter. (Arkivfoto: Miriam Dalsgaard)
Hvis Holger K. Nielsens forslag vedtages, bliver det i fremtiden politisk udpegede lægmænd i de lokale vurderingsankenævn, der kommer til at bestemme, hvor meget titusindvis af lejere, andelsboligejere og almindelige husejere fremover skal betale i boligskatter. (Arkivfoto: Miriam Dalsgaard)

HJÆLP OS: Har du fået din skatteklage syltet? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm takst)

Hvad gør en SF-minister, hvis en klageinstans giver skatteyderne medhold? Han lukker selvfølgelig for adgangen til at klage.

I følge et nyt forslag, som nu tidligere skatteminister Holger K Nielsen diskret fik bebudet i ly af kommunalvalgets slutspurt, skal det fremover være slut med at klage til Landsskatteretten i sager, der vedrører den offentlige ejendomsvurdering.

Bliver forslaget vedtaget, bliver det i fremtiden politisk udpegede lægmænd i de lokale vurderingsankenævn, der kommer til at bestemme, hvor meget titusindvis af lejere, andelsboligejere og almindelige husejere fremover skal betale i boligskatter.

Se også: Rigsrevision kulegraver Kristian Jensen

En række eksperter råber da også vagt i gevær. De frygter for danskernes retssikkerhed. Ikke kun fordi at skatteyderne mister en ankeinstans, men fordi Landsskatteretten i dag underkender vurderingsankenævnenes afgørelser i store stimer.

De seneste tal viser således, at Landsskatteretten i 2012 fejede ankenævnenes afgørelser af bordet i ikke mindre end 817 ud af 1049 behandlede vurderingssager.

Beboerne i Sneglehøj i Roskilde fik 1,1 million kr. plus 600.000 kr. i renter tilbage, da de ankede vurderingsankenævnets afgørelse til Landsskatteretten.  "Der er ingen tvivl om, at medlemmernes retssikkerhed bliver svækket, hvis de  fjerner Landsskatteretten", siger Bo Jørgensen, direktør i Boligselskabet Sjælland. (Foto: Linda Johansen) Samfund Fik 1,7 millioner retur

Det svarer til 78 pct. eller fire ud af fem sager, hvor Landsskatteretten ændrede vurderingsankenævnenes afgørelser til boligejernes fordel.

- Der er ingen tvivl om, at skatteborgernes retssikkerhed bliver forringet. Skatteankenævnene består kun af lægfolk, mens der i Landsskatteretten jo sidder professionelle retsformænd, der er specialister inden for skat. Så de har jo alt andet lige et bedre indblik i sagerne, siger Jan Pedersen, professor i skatteret ved Aarhus Universitet.

- Man må jo også sige, at det har vist sig, at der er behov for Landsskatteretten, når næsten fire ud af fem sager bliver ændret i Landsskatteretten til skatteyderens fordel.

Se også: Tusindvis af snydte boligejere vil klage til Skat

Også Henriette Kinnunen, skatteekspert i tænketanken Cepos og tidligere jurist og presserådgiver i Skat, frygter for borgernes retssikkerhed.

- Det er simpelthen ikke fair, at man sender borgerne i armene på nogle folk, der er kommunalt udpeget, og som oven i købet kan have en kommunalpolitisk interesse i, at der bliver lagt så mange skattekroner i kommunekassen som muligt, siger hun med henvisning til den måde, vurderingsankenævnene er sat sammen på.

Holger K. Nielsen insisterer på, at ankenævnene er ’bedst egent’, selv om de tager fejl i fire ud af fem sager:

'Når det er vurderingsankenævnene, der skal behandle klagesager vedrørende værdiskøn, er det fordi, de er bedre egnede hertil, fordi de er lokalt forankrede,' skriver ministeren i en mail til Ekstra Bladet.

Læs meget mere i Ekstra Bladet:

* Fik 1,7 millioner kr. retur

* Ankenævn ude af kontrol

* Holger K: Ankenævn er bedst

HJÆLP OS: Har du fået din skatteklage syltet? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer