Russiske missiler vækker bekymring i USA og Europa

Ifølge medierapporter har Rusland over de seneste 12 måneder udstationeret Iskander-missiler i Kaliningrad

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)

USA og flere europæiske lande er bekymrede over forlydender om, at Rusland har flyttet missiler til Kaliningrad-enklaven.

- Vi har opfordret Rusland til ikke at tage skridt, der destabiliserer regionen, siger talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Marie Harf.

Hun tilføjer, at USA også har videreformidlet bekymringer fra Ruslands naboer om missilerne af typen Iskander.

Kaliningrad ligger klemt inde mellem Litauen, Polen og Hviderusland. Og Polen og de tre baltiske lande er heller ikke trygge ved, at missilerne vil være placeret tæt ved deres grænser.

Er bekymrede
- Vi ved med sikkerhed, at landene i nabolaget har udtrykt bekymring, og vi vil fortsat tale med dem om det, siger talskvinden.

Rusland har imidlertid ikke bekræftet, at der er flyttet missiler til Kaliningrad, eller at der er planer om det.

Det er russiske og tyske medier, der har skrevet om planerne, som så har ført til bekymringer i de omkringliggende lande.

Ifølge den tyske tabloidavis Bilds oplysninger er der over de seneste 12 måneder udstationeret Iskander-missiler, der kan udrustes med atomsprængladninger, i Kaliningrad.

Det franske nyhedsbureau AFP citerer en højtstående russisk officer for at sige som svar på presserapporterne, at der er udstationeret adskillige batterier Iskander-missiler i Ruslands Vestlige Militære distrikt.

Rækkevidde på 500 kilometer
Det er en region, der blandt andet inkluderer Kaliningrad og grænseområderne op til de tre baltiske stater.

Han bekræftede imidlertid ikke, at missilerne er udstationeret i enklaven.

Regeringen i Moskva advarede allerede tilbage i 2011 om, at den muligvis ville udstationere kort- og mellemdistancemissiler langs EU's østlige grænseområde som svar på Natos planer om et missilskjold.

Den mest avancerede version af Iskander-missilet har en rækkevidde på 500 kilometer.

0 kommentarer
Vis kommentarer