Kængurulandet skal på økonomisk diæt

Underskuddet på statsbudgettet bliver næsten 50 procent højere i år end tidligere forudset

Australiens økonomi strammer til, budgetunderskuddene vil hobe sig op de kommende år, ledigheden vokser, og det kan tage op til 10 år med besparelser at få overskud på statens budget igen.

Det siger finansminister Joe Hockey tirsdag i en tale i parlamentet. Samtidig gør han det klart, at skattenedsættelser er udelukket de næste mange år.

Australien er blandt de få lande, som stort set slap gennem finanskrisen uden skrammer. Og i over 20 år har landets cirka 22 millioner indbyggere ikke oplevet økonomisk tilbagegang eller recession.

Han beskylder den foregående socialdemokratiske regering, som efter seks år ved magten tabte valget i september til Tony Abbotts konservative koalition, for at have efterladt et økonomisk rod, som den nye borgerlige regering nu skal rydde op i.

Derfor skal der blandt skæres ned på udgifterne til sundhedssystemet, forsvaret og uddannelse.

- Ellers vil budgettet aldrig komme tilbage i plus, siger Joe Hockey ifølge The Australian.

Budgetunderskuddet i finansåret, som slutter ved udgangen af juni, ventes nu at lande på 47 milliarder australske dollar i stedet for de 30 milliarder dollar, som den tidligere regering forventede.

Hockey advarer om, at for at opnå balance mellem statens indtægter og udgifter "skal folk indstille sig på nedskæringer".

Skønnet for den økonomiske vækst i det finansår, som begynder 1. juli, er også sat ned. Nu ventes økonomien at udvide sig 2,5 procent. Det afløser en tidligere prognose på 3,0 procent.

De efterfølgende tre år stiger ledigheden yderligere til 6,25 procent, skønner regeringen i sin halvårlige økonomiske prognose.

Arbejdsløsheden bliver også lidt værre end tidligere vurderet i det kommende finansår med en forventet ledighedsprocent på 6,0 fra det nuværende 5,8 procent. Tidligere lød forventningen på et fald i ledigheden næste år til 5,0 procent.

0 kommentarer
Vis kommentarer