Dommer: Telefonovervågning i strid med forfatningen

Det er i strid med grundlæggende amerikanske rettigheder, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har indsamlet data om borgernes telefonsamtaler

Edward Snowden har afsløret omfattende registrering af amerikanske borgeres telefonvaner. De afsløringer har nu fået en dommer til at kalde NSA's metoder for forfatningsstridige. (Foto: AP)
Edward Snowden har afsløret omfattende registrering af amerikanske borgeres telefonvaner. De afsløringer har nu fået en dommer til at kalde NSA's metoder for forfatningsstridige. (Foto: AP)

Forfatteren til den amerikanske forfatning ville blive forfærdet, hvis han hørte, hvilke indgreb regeringen har lavet i den basale frihed.

Så skarp lyder kritikken fra forbundsdommeren Richard J. Leon, der i en 68 sider lang kendelse har givet to sagsøgere foreløbigt medhold i deres sag mod den amerikanske regering. Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet New York Times.

Sagen kommer i kølvandet på de mange afsløringer lavet af den berømte og berygtede 'whistleblower' Edward Snowden, der i sommeren afslørede hvordan den amerikanske regering gennem efterretningstjenesten NSA har registreret alle opkald foretaget af amerikanske borgere.

Se også: Snowden: Håber mine afsløringer fører til reformer

Kendelsen af Richard Leon er ikke en endelig dom i sagen, men den er afsagt for at stoppe regeringen i at indsamle yderligere data om de to unavngivne sagsøgere.

Ifølge dommeren er der altså tale om et klart brud på den fjerde tilføjelse til den amerikanske forfatning, som sikrer borgerne mod indgriben fra staten uden gyldig grund.

Se også: NSA har sendt agenter ind i Warcraft og Xbox Live

NSA har ellers hidtil refereret til en dom fra 1979, hvor staten vandt i en sag, som de siden har betragtet som principiel. Der fik de medhold, fordi de, ligesom nu, kun registrerer såkaldt metadata om opkald, så som hvem man ringer til, og ikke det konkrete indhold i samtalerne. Richard Leon mener dog, at den teknologiske udvikling har gjort dommen fra 1979 utidssvarende.

- For at gøre det helt simpelt, har folk i 2013 et helt andet forhold til deres telefoner, end man havde for 34 år siden. Registreringer der engang ville have afsløret få spredte informationsstrenge giver nu en hel mosaik - et pulserende og konstant opdaterende billede af en persons liv, skriver dommeren i kendelsen.

Se også: Apple, Facebook og Google: Stop den ekstreme overvågning

Som nævnt har dommeren endnu ikke afsagt endelig dom i sagen mellem de to sagsøgere og NSA. Men på nuværende tidspunkt er der begrænset tvivl om, hvilken vej sagen vil gå.

- Det er meget sandsynligt, at jeg vil give sagsøgerne medhold i spørgsmålet, skriver han.

NSA har endnu ikke ønsket at kommentere på dommerens udtalelse, skriver New York Times.

0 kommentarer
Vis kommentarer