Avis politianmeldt: Afslører politikere som anonyme net-hadere

En svensk avis har offentliggjort navne på anonymer personer, der ytrer sig hadsk på hjemmesider

Expressens forside.
Expressens forside.

Debatten raser i de svenskemedier, efter avisen Expressen tirsdag offentliggjorde navnet på en person, som ytrede sig kontroversielt, mens vedkommende gemte sig bag et alias på den svenske blog 'Avpixlat'.

Der er ifølge avisen tale om en kommunalpolitiker fra partiet Sverigedemokraterna, som skriver hadefulde kommentarer på hjemmesiden.

Se også: Politiker stjal nøgenfotos fra unge pigers iPhones

Det har nu ført til, at avisens chefredaktør Thomas Mattsson er bleve meldt til både politiet og angiveligt den svenske presse-ombudsmand - sidstnævnte kan chefredaktøren dog ikke bekræfte.

- Vi er blevet anmeldt til politiet, anmeldt til Datainspektionen og til et sted, som man ikke kan sige er registreret, så jeg kan derfor ikke sige, hvad det er ... , siger Thomas Mattsson til svenske Medievärlden.

Bloggen 'Avpixlat' er platform for nyheder og opinion, men uden en ansvarshavende udgiver og med anonym redaktion.

Svenskemedier beskriver ofte siden som racistisk, fremmedfjendsk og højreekstrem.

Samfund TV: Facebook afslører: Sådan censurerer vi i Danmark

Sulter ihjel
Tirsdag offentliggjorde avisen navne på flere kommunalpolitikere, som blev konfronteret med de kommentarer, de havde skrevet på siden. Det har blandt andet fået en politiker til at opgive sin stilling i partiet Sverigedemokraterna.

Expressen har indsamlet mailoplysninger fra brugerne på 'Avpixlat' og har efterfølgende kørt mails mod en registreringsdatabase hos de svenske myndigheder for derved at identificere personerne bag mailadresserne.

Den afgående politiker brugte sin arbejdsmail, skriver avisen. Vedkommende brugte desuden en væsentligt skarpere retorik, når der blev skrevet på 'Avpixlat' i forhold til, når vedkommende skrev indlæg i sin lokalavis.

Se også: Hackere stjal kvart milliard i hæveautomater

Blandt andet i en artikel omhandlende uledsagede flygtningebørn i sultestrejke.

- Jeg håber, de sulter ihjel!, skulle vedkommende have skrevet.

Ikke hacket
Expressen nægter, at de har brugt hackere eller at de har hacket sig frem til identiteterne. De er i stedet fundet ved hjælp af det venstreorienterede netværk 'Researchgruppen'.

Det svenske medie Computer Sweden skriver i en artikel onsdag, at 'Researchgruppen' har fundet frem til de private mailadresser via en tredjepart uden om 'Avpixlat', men 'Avpixlat' har benyttet tredjepartens tjenester. Tredjeparten har efter Expressens afsløringer udsendt en pressemeddelelse, hvor de slår fast, at de ikke er blevet hacket, men at nogen har forbrudt sig på deres brugeraftale.

Et tweet fra Researchgruppen bekræfter ifølge Computer Sweden den tekniske metode, som er blevet brugt.<br /><br /><p>Expressens offentliggørelse er blevet genstand for masser debat i Sverige. Chefredaktøren på Expressen maner til besindighed, før man kritiserer avisens metoder.</p><a id="_0bcaaf43-580a-4d2b-a44b-951db74d59c2" href="https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4583546.ece">Thorning udelukker ikke overvågning af almindelige danskere</a><br /><br /><p>- Bag disse forskellige meddelelser er mennesker, der skrev fremmedfjendske budskaber på hade-sider og som ikke sætter pris på, at Expressen undersøger racisme online. På en af disse hadesider er der desuden en indsamling af penge til at finansiere en privat sag mod Expressen, og på en anden hadeside appellerer de til personoplysninger om navngivne journalister her, siger chefredaktør Thomas Mattsson til <a target="_blank" href="http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/12/expressen-anmald-till-datainspektionen">Medievärlden</a>.</p><p>- 'Historien' kunne godt konkludere, at man bør tillade sig at have lidt perspektiv, når man forsøger at skabe sig en offentlig mening om Expressen, siger han.</p><p>Sverigedemokraterne er ifølge seneste meningsmåling det tredjestørste parti i Sverige.</p><a id="_e0a5ed17-2b97-48d8-859b-621a326de603" href="https://ekstrabladet.dk/plus/vagthund/article4840741.ece">Din computer er hackernes våben</a><br /><br />
0 kommentarer
Vis kommentarer