K: Økonomisk hul i togfond er katastrofal

Regering gør regning uden vært i Togfond, siger trafikordfører Mike Legarth (K) om hul i regnskabet

Det er uansvarligt, når regeringen regner med at skaffe 28 milliarder kroner fra skærpet beskatning af olieselskaber i Nordsøen til Togfonden A/S. Pengene forsvinder i den blå luft, fordi olieprisen stiger mindre end ventet.

Det siger De Konservatives trafikordfører Mike Legarth. Han henviser til Morgenavisen Jyllands-Postens historie om, at tre milliarder kroner forsvinder på grund af faldende oliepriser ifølge en økonomisk redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

- Det er en katastrofe for finansieringen af togplanen. Det kommer ikke bag på mig. Vi er ikke med i Togfonden, fordi finansieringen ikke hænger sammen. Man har malet et skønmaleri for at få tingene til at hænge sammen, siger Mike Legarth.

Tænketanken Kraka anslår, at det økonomiske hul i togfonden bliver seks milliarder kroner. Desuden skræmmer regeringen olieselskaber væk ved at skærpe beskatningen, mener han.

- Vi har allerede set BayernGas og Hess meddele, at de ikke længere er så interesserede, som de har været. Det betyder samlet set, at der kommer endnu færre penge i kassen.

- Det er et kæmpe problem for regeringen - et kæmpe stort hul i finansieringen, siger Mike Legarth.

Hvis Nordsøen svigter, må skattekniven svinges andre steder, mener Mike Legarth.

- Det giver gåsehud. Hvis pengene ikke kommer ind med den finansieringsplan, er man nødt til at brandbeskatte danskerne andre steder for at finde pengene. Man er gået i gang med at bruge dem, siger han.

Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen påpeger, at DF har sikret en buffer (stødpude) på fem milliarder kroner i forhold til faldende oliepriser, som først skal vurderes i 2024.

- Vi sidder og forhandler i øjeblikket, og Enhedslisten vil til at bruge løs af de fem milliarder kroner, men det viser, at det er rettidig omhu at have en reserve, når det er på så lang en bane, som det her, siger Kim Christiansen

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer