Øv! Vores stjålne mobiler ligger OGSÅ i Sandholmlejren

Ekstra Bladet har modtaget adskillige henvendelser fra personer, som kan spore stjålne mobiltelefoner til asylcentre

Jennifer Carlsen fik stjålet sin iPhone - hun kunne via app'en 'Find my iPhone' se, at den lå i Sandholmlejren, hvor politiet intet kan gøre. Dermed har hun samme problem, som både Amanda Andersen og Andreas Leonhard, der også har henvendt sig til Ekstra Bladet, fordi de kan spore deres stjålne mobiltelefoner til asylcentret.  (Foto: Rumle Skafte)
Jennifer Carlsen fik stjålet sin iPhone - hun kunne via app'en 'Find my iPhone' se, at den lå i Sandholmlejren, hvor politiet intet kan gøre. Dermed har hun samme problem, som både Amanda Andersen og Andreas Leonhard, der også har henvendt sig til Ekstra Bladet, fordi de kan spore deres stjålne mobiltelefoner til asylcentret. (Foto: Rumle Skafte)
Følg Samfund

Jennifer Carlsen på 23 år har fået stjålet sin iPhone.

Hun kunne tidligere se, at den befandt sig i asylcentret Center Sandholm, men selv om hun vidste hvor mobiltelefonen befandt sig, kunne hverken ordensmagten eller Center Sandholm gøre noget.

- Når vi nu melder sådan en sag til politiet, er det da ikke deres pligt, at hjælpe hvor de kan?, spurgte Jennifer Carlsen i en mail til Ekstra Bladet.

Øv! Min stjålne mobil ligger i Sandholmlejren

Hun henvendte sig ligesom adskillige andre læsere efter, at Ekstra Bladet mandag kunne berette om en anden pige, Amanda Andersen, der også kunne spore sin stjålne iPhone til Sandholmlejren ved hjælp af programmet 'Find my iPhone'.

 

Men lige som i historien om Amanda, var der ingen, som kunne hjælpe, selv om 'Find my iPhone' viste, præcis hvor telefonen befandt sig.

- Efterfølgende kontakter jeg min onkel, som tager kontakt til Sandholmlejren for at høre, om de vil hjælpe, og at vi eventuelt kunne komme op og vise, hvilken bygning den befinder sig i. De fortæller, at de heller ikke har ressourcerne til at hente telefonen. Min onkel får derefter fat i det lokale politi fra Sandholmlejren og de informerer ham om, de heller ikke kan hjælpe, da det jo nok ikke er den eneste stjålne telefon, der befinder sig på stedet, siger hun.

Kontaktet en måned senere
Ifølge Nordsjællands Politi kræver regler i retsplejeloven en begrundet mistanke, før de kan gå ind og ransage. Og da der kan være tale om 15 værelser, der ligger tæt sammen, kan de ikke bare gå ind og ransage alle 15, lyder svaret fra Nordsjællands Politi.

- Alt i alt absolut ikke noget hjælp overhovedet, at hente, siger Jennifer Carlsen til Ekstra Bladet.

DF: Justitsminister må ind i sag om stjålen iPhone

Først en måned efter sin politianmeldelse blev hun kontaktet af en advokat, der havde intentioner om at hjælpe hende med at få hendes stjålne mobiltelefon igen.

- Men der var det for sent eftersom telefonen var offline, siger hun.

Dermed er Jennifer Carlsen i samme båd som Amanda Andersen og Andreas Leonhard, der har henvendt sig til Ekstra Bladet med præcis samme problem.

Sendte mails fra min mobil
33-årige Jeppe Schroll også henvendt sig. Hans mobil lå dog i et andet asylcenter.

- Jeg var på bar i Kødbyen, og fik stjålet min pung og telefon. Efterfølgende fandt jeg ud af, at telefonen lå i Sigerslev Asylcenter, siger han til Ekstra Bladet fra Brasilien, hvor han befinder sig i øjeblikket.

- Jeg loggede ind på min e-mail, og her kunne jeg endda se et navn på en person, som havde sendt e-mails med min iPhone. Jeg ringede ud til asylcentret og gav dem navnet, men det kunne de ikke gøre noget ved. De sagde, jeg skulle henvende mig til politiet.

Politi jagtede lommetyve med 'Find my iPhone'

- Politiet sagde, at de ikke ville få noget ud af at køre derud. Jeg gav dem navnet, men der var usikkerhed om, om det så også var navnet på den person, der havde stjålet den, så der skete ikke rigtig mere, siger han.

 Jeppe Schroll har ikke haft mulighed for at fremsende dokumentation for, at hans mobiltelefon befandt sig i asylcentret. Han har derimod fremsendt politianmeldelsen fra episoden, hvor han også forklarer, at der blev ringet til udlandet fra mobilen kort tid efter, den blev stjålet.

Både Venstres retsordfører Karsten Lauritzen og Danske Folkepartis retsordfører Peter Skaarup kræver oven på Ekstra Bladets artikler, at justitsminister Karen Hækkerup finder en løsning på problemet med stjålne elektroniske genstande i asylcentret.

' Der bliver fulgt op på alle mistanker'
Ekstra Bladet fik i løbet af tirsdagen syv henvendelser fra læsere, der alle fortæller, at de kan spore deres mobiltelefoner til asylcenteret Center Sandholm. Tre sendte endda øjeblikkeligt dokumentation på opfordring.

Det tyder altså på, at der er problem omkring kriminalitet og stjålne elektroniske genstande i centeret. Ekstra Bladet tog derfor kontrakt til Justitsministeriet med henblik på at få Karen Hækkerup til at fortælle, hvad man som borger skal stille op, når man ved, hvor ens stjålne mobiltelefon befinder sig, men politiet intet kan gøre. Ekstra Bladet spurgte også, om der bør være specielle regler for asylcentre, så de bliver nemmere for politiet at ransage.

 

Justitsministeren svarer dog ikke på alle spørgsmålene, men sender i stedet følgende svar:

Flirtede på min stjålne mobil fra Sandholmlejren

- Der er altså ikke tale om, at Sandholmlejren er et ’helle’ for tyvekoster. Nordsjællands Politi har et velfungerende samarbejde med Dansk Røde Kors og Kriminalforsorgen omkring forholdene i Sandholmlejren, hvorefter der bliver fulgt op på alle konkrete mistanker - det være sig om tilstedeværelse af narkotika eller tyvekoster, lyder det skriftlige svar fra Karen Hækkerup.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+