Hækkerups hovedpine: Svært at finde ny PET-chef

Topkandidater til PET- job undersøges

Kabalen om, hvem der pr. 1 januar 2014 skal være landets næste PET-chef, bliver svær at lægge for justitsminister Karen Hækkerup (S).

I morgen udløber ansøgningsfristen til jobbet, og hidtil har der været spekuleret i, at afløseren med stor sandsynlighed bliver en embedsmand fra Justitsministeriet, som der er tradition for.

Problemet med den løsning er bare, at mange af kandidaterne til jobbet fra ministeriet lige nu bliver undersøgt af Kammeradvokaten for deres rolle i den løgn, som tidligere justitsminister Morten Bødskov stak til Folketingets retsudvalg i forbindelse med et aflyst besøg på Christiania i februar 2012.

Justitsminister Morten Bødskov har et stort forklaringsproblem, når han i dag skal svare på spørgsmål i et åbent samråd. (Foto: Jens Dresling/Polfoto) Vagthund Bødskov indrømmer løgnehistorie

Det indbefatter med stor sandsynlighed en af favoritterne til jobbet Jens-Christian Bülow. Han er i dag afdelingschef i Politi- og Strafferetsafdelingen og var ifølge dokumenter fra Justitsministeriet med til at udarbejde det svar om løgnen, som tidligere justitsminister Morten Bødskov gav til Folketingets retsudvalg, og som endte med at koste ham jobbet.

Se også: Topembedsmænd skal undersøges i PET-sag

Bülow flankerede også Bødskov, da ministeren kort inden sin aftrædelse blev grillet i et samråd i retsudvalget, og hans indblanding i sagen kan hurtigt blive et problem for ham, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det kan i allerhøjeste grad have indflydelse på hans chancer for at få posten. Især i det system. Men jeg vil tro, at hvis han eller en af de andre kandidater fra ministeriet er i skudlinjen i den forbindelse, så udskyder de udnævnelsen af en ny chef.

- Der er jo ingen, der siger, at den absolut skal besættes 1 . januar. Der kan de jo konstituere en vicechef og så køre med det i en måned eller to. Jeg mener ikke, at de kan udnævne en ny PET-chef, så længe undersøgelsen kører, siger han.

Kammeradvokatens undersøgelse forventes færdig i løbet af nogle uger, og professor Anders Drejer, Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, mener også, at Karen Hækkerup vil holde et ekstra øje med den, inden hun udnævner en ny PET-chef:

Se også: Nettet strammes om topembedsfolk

- Det er ingen tvivl om, at man ikke vil pege på en i Justitsministeriet, medmindre vedkommende er 100 procent renset i den her sag. Hænger der bare den mindste skygge, så vælger man hellere en anden, siger han.

Selv om Karen Hækkerup kun har været justitsminister i en lille uges tid, så vurderer Hans Engell, at PET-sagen i den grad må give den socialdemokratiske minister skrupler lige nu:

- Hun står i en meget vanskelig situation. Hun sidder med alle topembedsmændene, som kigger på hende med kolde øjne, fordi deres eget job er i fare.

- Der er PET, som mangler en afklaring, og der er Folketinget, som presser på, og medier, der presser på. Hvad skal hun egentlig gøre? Hun er under meget hårdt pres i det her, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer