Vigtig Washington-aftale skal sikre budgetfred i to år

Nu skal præsident Obama sætte sin underskrift på aftalen, der er stemt igennem begge kamre i Kongressen

Senatet i USA har onsdag godkendt en toårig budgetaftale, der skal redde det amerikanske statsapparat fra endnu en økonomisk smertelig og politisk farceagtig nedlukning.

Sidst det skete var under budgetkrisen i oktober, hvor en delvis nedlukning varede i 16 dage. Offentligt ansatte i hundredtusindvis blev sendt hjem, og nationalparker og mindesmærker lukkede på stribe, før man nåede en midlertidig løsning.

Men nu er der tilsyneladende tegn på kompromisvilje i Washington, og Repræsentanternes Hus har allerede stemt ja til den vigtige budgetplan, der sikrer de overordnede udgiftsrammer for de næste to år.

Dermed har begge kamre i USA's ellers normalt så splittede kongres sagt ja til planen, der nu sendes videre til præsident Barack Obama. Han har allerede signaleret, at han vil skrive aftalen under, rapporterer tv-stationen CNN.

- Det er et godt første skridt væk fra den kortsigtede, krisedrevne beslutningstagning, som har været anstrengende for vores økonomi, siger Obama ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Med den vedtagne plan i Washington undgår det amerikanske statsapparat efter alt at dømme at lukke delvist ned 15. januar, hvor der er deadline for en ny budgetaftale.

I oktober blev Demokraterne og Republikanerne i sidste øjeblik enige om en midlertidig aftale, der sikrede, at verdens største økonomi undgik betalingsstandsning.

Aftalen blev landet efter en kaotisk periode på Capitol Hill i Washington, hvor statsapparatet lukkede midlertidigt ned i over to uger, og kun cirka 24 timer før, at USA's gæld ramte det loft, der er fastsat ved lov.

Efter aftalen blev forhandlet på plads, blev der nedsat et panel på tværs af Kongressens to kamre, der skulle finde idéer til mere langsigtede løsninger på den amerikanske stats kroniske ubalance mellem indtægter og udgifter.

Meningsmålinger viser, at de fleste vælgere er tilbøjelige til at give Republikanerne skylden for efterårets delvis lukning af statsapparatet. Krisen er kulminationen på tre år med tiltagende politisk polarisering, som Tea Party-konservative står i spidsen for.

0 kommentarer
Vis kommentarer