Politikere: Forlæng forældelsesfristen

Hvis du har været udsat for et seksuelt overgreb som barn, skal du stå frem og melde gerningsmanden inden din 31 års fødselsdag.

Ellers bliver den kriminelle gerning forældet i juridisk forstand og gerningsmanden kan gå fri uden retsforfølgelse.

Og det er ikke acceptabelt, lyder det fra Dansk Folkeparti og Venstre.

– Vi ved fra eksperter, at det ofte er når offeret selv begynder at få børn, at oplevelserne for barndommen kommer tilbage. Men der vil forældelsesfristen i mange tilfælde jo allerede være opnået, siger Karsten Lauritzen, retsordfører for Venstre.

Retsordføreren mener dog, at en frist i sig selv kan give et venligt skub til offeret.

– Når den er tæt på at indtræffe, så vil folk automatisk forhåbentlig tænke over, at hvis de har været udsat for et overgreb, så er det nu, det skal meldes, hvis de vil straffe gerningsmanden.

–Vi mener bare, at fristen ikke er placeret korrekt, siger Karsten Lauritzen.

Anderledes lyder beskeden fra Dansk Folkeparti.

– Forældelsesfristen skal fjernes fuldstændig. Så uanset om man er 40 år eller ældre, så har man stadig en mulighed for at retsforfølge sin gerningsmand, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til Ekstra Bladet.

– Vi har før forsøgt at få den tidligere og også nuværende regering i tale, og vi vil forsøge igen. Det er aldrig godt, at der dukker den her slags sager op i offentligheden, men det er måske det, der skal til, før regeringen for alvor vil kigge på det igen.

Statsminister Helle Thorning deltog i debatten om seksuelle overgreb på børn tidligere i år under et besøg på Færøerne i forsommeren.

Dengang sagde hun til Ekstra Bladet, at hun kraftigt fordømmer overgreb på børn, men at løsningen ligger i at aftabuisere emnet.

En løsning, der ifølge statsministeren, allerede er godt i gang.

– Ligesom vi i Danmark over årene er blevet mere og mere optaget af det (overgreb på børn, red.) , og det er blevet mindre tabu, så er det samme ved at ske her på Færøerne, sagde hun dengang.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren i forhold til forældelsesfrister i sager om overgreb.

Ekstra Bladet har også forsøgt at få en kommentar fra regeringspartiernes retsordførere. Men på trods af gentagne forsøg er det heller ikke lykkedes.

0 kommentarer
Vis kommentarer